Chondrodysplasie (kortbenigheid door kraakbeenafwijking, radius curvus syndroom)

Categorie
Skelet
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Matig tot slecht
Symptomen
Aantasting van het uiterlijk, Afwijkend staan met achterpoten, Afwijkende gang en stand (achterpoten), Bewegingsproblemen, Gezwollen pijnlijke ellebogen, Kreupelheid in een of beide voorpoten, Pijn in de poten, Korte gedraaide poten, Kreupelheid, Kreupelheid in een of beide voorpoten, Pijnlijke elleboog
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Chondrodysplasie is een stoornis in de groei en rijping van kraakbeen, vooral in de lange botten. Hierdoor sluit de groeischijf sneller, wordt de lengtegroei geremd en ontstaan korte, dikkere en in de regel krommere botten. Bij sommige hondenrassen wordt specifiek op dit kenmerk gefokt voor een bepaald uiterlijk. De chondrodysplasie kan bepaalde delen van het skelet bevatten, zoals de kop en de wervelkolom bij de Boston terriër en de Engelse bulldog, de poten bij de dashond, Basset hound en Schotse terriër of het gehele skelet bij de Pekinees en de Franse bulldog. Als afwijking buiten de rasstandaard om komt chondrodysplasie ook bij andere rassen voor. De chondrodysplasie leidt tot verschillende verschijnselen, afhankelijk waar de afwijkende botten zich in het lichaam bevinden.

Een aandoening die hieruit voortvloeit is het radius curvus syndroom. Hierbij is de botgroei van de radius (spaakbeen) en de ulna (ellepijp) niet synchroon. Het sneller groeiende bot draait om het traag groeiende bot heen. Dit geeft weer problemen in de aangrenzende gewrichten - de carpus (pols) en de elleboog en kan lijden tot elleboogdysplasie.

Diagnose

De diagnose kan worden gesteld aan de hand van het uiterlijk, de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek, eventueel aangevuld met een röntgenfoto.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de klinische problemen die de aandoening geeft. Een behandeling is niet altijd mogelijk. Voor elleboogdysplasie en het radius curvus syndroom zijn operaties mogelijk die de aandoeningen verlichten.

Deel deze pagina