Cryptorchidie (niet ingedaalde testikel)

Categorie
Voortplantingsorganen
Ernst
Matig ernstig
Behandelbaarheid
Goed
Symptomen
Onvruchtbaarheid, Teelbalkanker
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Met cryptorchidie wordt bedoeld dat een (of beide) testikel(s) niet is (zijn) ingedaald tot in de balzak. Tijdens de ontwikkeling van een reu migreren de testikels al voor of net na de geboorte vanuit de buik naar de balzak, maar dit gebeurt niet in alle gevallen. Een of beide testikel(s) blijft ergens langs deze afdaling achter in de buik of in het lieskanaal. Een testikel die niet is ingedaald produceert geen sperma, maar wel testosteron, het mannelijke geslachtshormoon. Wanneer een hond slechts aan een zijde cryptorch is, kan deze normaal vruchtbaar zijn. Is de hond echter aan twee zijden cryptorch, dan zal hij wel mannelijk gedrag vertonen ten gevolge van de productie van testosteron, maar is onvruchtbaar en zal dus geen nakomelingen kunnen voortbrengen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, eventueel aangevuld met een echo van de buik en het lieskanaal om soms vast te kunnen stellen waar de testikel zich bevindt. Ook kan het testosterongehalte in het bloed worden bepaald, om vast te stellen of in het lichaam nog functioneel testikelweefsel aanwezig is.

Behandeling

Bij de hond is cryptorchidie geen reden voor castratie, in tegenstelling tot bij het paard of de kat. Een testikel die is achtergebleven in de buik heeft echter wel iets meer kans om tumoren te ontwikkelen, maar dit risico is nog steeds zo laag dat het niet opweegt tegen de operatie. In geval (het vermoeden bestaat dat) een cryptorche testikel een tumor bevat, dient deze wel operatief te worden verwijderd.

Deel deze pagina