Chronische nieraandoening (langdurig nierfalen)

Categorie
Nieren urinewegen
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Matig tot slecht
Symptomen
Bloedarmoede, Braken, Depressie, Gewichtsverlies, Lusteloosheid, Spierzwakte, Urineverlies, Veel drinken, Veel plassen, Verminderde eetlust, Vochtverlies
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Een chronische nieraandoening is niet zozeer een aandoening zelf, maar het gevolg van een (aantal) ziekte(n). De nieren hebben een relatieve overcapaciteit, wat wil zeggen dat ze maar een klein percentage gezond nierweefsel nodig hebben om alsnog goed te kunnen werken. Ondanks dat de nieren zijn aangetast, kunnen ze dus alsnog goed werken. Op een gegeven moment is het aangetaste deel zo groot, dat de hond hier wel klinische verschijnselen van krijgt. Met andere woorden: zodra een hond verschijnselen heeft van aangetaste nieren, dan zijn de nieren al in een vergevorderd stadium aangetast.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek, aangevuld met bloedonderzoek naar de nierwaarden om de ernst van de aantasting te beoordelen. Ook wordt vaak een echo van de buik gemaakt.

Behandeling

Hoewel de aandoening niet genezen kan worden, bestaan er wel maatregelen die genomen kunnen worden om het leven van de hond zo aangenaam mogelijk te maken. Dit zijn onder andere medicijnen en een speciaal dieetvoer.

Deel deze pagina