Hollandse herdershond

Hollandse herdershond

Zoals bij veel herdershonden komen heupdysplasie en elleboogdysplasie ook voor bij de Hollandse herdershond. Honden krijgen hier vaak al op jonge leeftijd last van. 

Kreupel door heupdysplasie en elleboogdysplasie

Heupdysplasie (HD) is een aandoening waarbij de heupkop niet goed in de heupkom past. Dit zorgt voor slijtage (artrose) van het heupgewricht. Elleboogdysplasie (ED) geeft al op jonge leeftijd pijnlijke slijtage (artrose) in de elleboog. Lopen is bij beide aandoeningen pijnlijk en daardoor wordt de hond kreupel. Dure operaties kunnen dit niet altijd verhelpen. Honden met elleboogdysplasie of heupdysplasie moeten daarom vaak levenslang pijnstillers slikken. 

Blind door goniodysplasie en glaucoom

Goniodysplasie is een storing in de afvoer van oogvocht. Dit leidt tot glaucoom. De druk in het oog wordt steeds hoger en het oog raakt beschadigd. Als er niet op tijd behandeld wordt leidt dit altijd tot blindheid. Ook is de aandoening zeer pijnlijk. Levenslange medicatie zal nodig zijn. Deze aandoening komt vooral voor bij de ruwharige Hollandse herder. 

Bij de Hollandse herdershond zijn niet veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan. Het kan dus zijn dat er aandoeningen ontbreken in de lijst. 

Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen
4
Risico

Beduidend risico op erfelijke aandoeningen
DNA-testen beschikbaar

Geen

In de (vak)literatuur worden nog meer erfelijke aandoeningen genoemd. Vaak bestaat hiervoor weinig bewijs of komt de aandoening in Nederland zelden voor, dan wel is het ongerief nihil. Deze aandoeningen worden hier voor de volledigheid wel getoond, maar krijgen een score nul.

Elleboogdysplasie - grote hond (aandoening elleboog) (2) LICG, 2016
Orthopedic Foundation for Animals, 2014, ED
Glaucoom (groene staar, verhoogde oogdruk) (1) AniCura, Hollandse herder, 2022
Goniodysplasie (verstoorde afvoer oogvocht) (2) AniCura, Hollandse herder, 2022
LICG, 2016
Heupdysplasie - grote hond (ontwikkelingsstoornis heup) (2) LICG, 2016
Orthopedic Foundation for Animals, 2014, HD
Deel deze pagina