Huidplooidermatitis (ontsteking van huidplooien)

Categorie
Huid en haar
Ernst
Matig ernstig
Behandelbaarheid
Matig tot slecht
Symptomen
Aantasting van het uiterlijk, Haarverlies, Huidplooien, Infectiegevoelige huid, Irritatie, Jeuk, Littekens, Ontsteking, Pijn
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Huidplooidermatitis, ook wel intertrigo genoemd, is een ontsteking van de huid. Deze ontsteking treedt op als gevolg van overtollige huidplooien of rimpels, bij verschillende rassen een voorgeschreven (schadelijk) kenmerk in de rasstandaard. De wrijving van de huid en het vocht tussen de plooien bevorderen bacteriële huidinfectie. Veel voorkomende plekken zijn de kop, lippen en staart, maar de plooivorming komt ook op het lichaam voor bij bepaalde hondenrassen. De aangetaste plekken kunnen heftige jeuk veroorzaken. Huidplooidermatitis komt voor bij hondenrassen met veel plooien.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het uiterlijk, de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, aangevuld met een huidonderzoek.

Behandeling

De behandeling kan bestaan uit het reinigen van de aangetaste huid met speciale ontstekingsremmende middelen en het aanbrengen van ontstekingsremmende huidzalven, maar de beste oplossing is om de plooien operatief te verwijderen om te voorkomen dat de huidontsteking blijft optreden.

Deel deze pagina