Dit deden we voor de honden en katten in 2022

Dit deden we voor de honden en katten in 2022
Hartelijk dank voor je steun in 2022, ook namens de dieren!

Met behulp van jouw steun hebben we het afgelopen jaar weer veel kunnen doen voor de honden en katten. Dit zijn de hoogtepunten van 2022!

Koop geen kortsnuit

In augustus pakten we flink uit met een postercampagne in vijf grote steden. De boodschap: koop geen kortsnuit! Veel honden met een korte snuit verkeren constant in ademnood. Hun hersenen, ogen en tanden passen niet in hun te kleine schedel. De honden hebben vaak ontstekingen in de mond, uitpuilende ogen en chronische hoofdpijn. De posters hangen ook in dierenklinieken, trimsalons en bij hondenscholen. Ook worden ze vertoond op grote billboards langs snelwegen.

Koop geen kortsnuit-poster op straat
Met onze posters informeren we consumenten over de de vele gezondheidsproblemen bij kortsnuitge honden. Foto: Maarten Nauw/Dier&Recht

Zolang mensen deze honden kopen, worden ze gefokt. Daarom richten we de campagne op de consument. Samen met dierenartsen en andere dierenwelzijnsorganisaties informeren we mensen over het ellendige leven van deze honden. Op koopgeenkortsnuit.nl staan alle gezondheidsproblemen én bijbehorende kosten, en tips voor mensen die het leven van hun kortsnuitige hond wat draaglijker willen maken. Ook sturen we dierenartsen een informatiepakket met folders en een poster voor in de wachtkamer.

De campagne wordt breed uitgemeten in de media, onder andere door NOS, NPO Radio 1, Hart van Nederland, Radar en Volkskrant. De VVD en PvdD stellen Kamervragen naar aanleiding van onze campagne.

Dier&Recht in Kassa over het illegaal fokken van kortsnuitige honden

Sinds 2019 mag er niet meer worden gefokt met honden die een te korte snuit hebben. Ondanks dat verbod gaat het fokken gewoon door. Consumentenprogramma Kassa maakt een uitzending over de illegale fok en wij werken mee aan de voorbereiding. In reactie op de uitzending stelt de VVD opnieuw Kamervragen.

Dier&Recht in Kassa
De gezondheidsproblemen van kortsnuitige honden worden uitvoerig besproken in Kassa.

Lobby voor handelsverbod kortsnuitige honden

Samen met tien andere organisaties laat Dier&Recht een onderzoek uitvoeren naar de mogelijkheden van een handelsverbod voor kortsnuitige honden. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vreest dat het vrije handelsverkeer van goederen tussen lidstaten niet beperkt kan worden. Maar uit ons onderzoek blijkt dat een handelsverbod wél mogelijk is binnen de bestaande wetgeving.

De minister neemt onze bevindingen mee in zijn eigen onderzoek naar een mogelijk handelsverbod.

Geen kortsnuitige honden meer in reclames

Sinds 2018 schrijft Dier&Recht bedrijven aan die een kortsnuitige hond tonen in hun reclame. We brengen de bedrijven op de hoogte van de ernstige gezondheidsproblemen en vragen ze om in het vervolg te kiezen voor een gezonde hond. In 2022 hebben tweehonderd bedrijven, waaronder KPN, Philadelphia, A. Vogel en KLM, toegezegd om geen reclames meer te maken met kortsnuitige honden.

Sancties uitgedeeld aan malafide fokkers

In 2022 deelt de inspectiedienst NVWA naar aanleiding van handhavingsverzoeken van Dier&Recht meerdere officiële waarschuwingen uit aan fokkers die zich niet aan de wet houden. Het gaat om een fokker die bewust fokt met ouderdieren die epilepsie kunnen doorgeven en een fokker van Scottish folds. Een Engelse bulldogfokker krijgt zelfs ‘een last onder dwangsom’ opgelegd, wat betekent dat de fokker sowieso een boete krijgt als hij doorgaat.

Dier&Recht dient regelmatig handhavingsverzoeken in tegen fokkers die zich niet aan de wet houden. We zijn blij dat de NVWA ook daadwerkelijk op inspectie gaat bij de fokkers, overtredingen constateert en daar actie op onderneemt.

Drentsche patrijshond
Omdat veel fokkers zich niet aan de wet houden, dienen we handhavingsverzoeken in bij de NVWA. Zoals tegen een fokker van Drentsche patrijshonden die fokt met dragers van epilepsie.

Fokker van Perzische katten stopt na melding Dier&Recht

Een fokker van Perzische katten stopt na een handhavingsverzoek van Dier&Recht bij de NVWA. De fokker verkocht kittens uit een kruising van een Britse korthaar en een peke face exotic. Met hun afgesloten neusgaten, schele ogen en korte snuitje zijn deze kittens absoluut niet gezond. Bij het tweede inspectiebezoek van de NVWA blijken de fokpoezen gesteriliseerd te zijn.

Dat de NVWA steeds strenger controleert en straft, is een belangrijke overwinning voor de gezondheid van rashonden en -katten. Daarnaast is het een stevige waarschuwing voor alle fokkers die zich niet aan de wet houden.

Rechtszaak gewonnen tegen labradorfokker

Dier&Recht wint een langlopende rechtszaak waarin we een eigenaar bijstaan van een labrador met een aangeboren aandoening. Volgens de rechter is de fokker verantwoordelijk voor de aandoening van de hond. De fokker moet naast het aankoopbedrag ook de medische kosten vergoeden.

Bedankt voor je hulp!

Hartelijk dank voor je steun in 2022, ook namens de dieren! We hopen dat we volgend jaar weer op jouw hulp kunnen rekenen. Samen strijden we voor gezonde honden en katten!

Deel dit artikel