Eerste sanctie tegen hondenfokker die gokt met dragers van erfelijke epilepsie

pup drentse patrijs
Als een hond epilepsie krijgt dan heeft dat enorme nare gevolgen voor zowel de hond als het baasje

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft voor het eerst een officiële waarschuwing uitgedeeld aan een fokker die bewust fokt met ouderdieren die epilepsie kunnen doorgeven. Het is in Nederland verboden om te fokken met mogelijke dragers van epilepsie.

Dier&Recht dringt al jaren aan op een fokverbod voor rashonden die mogelijk drager zijn van epilepsie. Deze ongeneeslijke ziekte heeft vaak een dodelijke afloop en het ziekteverloop is een akelige lijdensweg voor zowel de hond als het baasje.

Mogelijke dragers van epilepsie

In maart 2020 gaf minister Schouten aan dat het fokken met mogelijke dragers van epilepsie een overtreding is van de wet. Omdat er in de meeste gevallen geen DNA-test bestaat voor epilepsie, gaf de minister ook aan welke honden als dragers moeten worden gezien. Zo mag er bijvoorbeeld niet worden gefokt met ouders, broers en zussen van honden met epilepsie. Neuroloog en dierenarts Paul Mandigers, specialist op het gebied van epilepsie, waarschuwt daarnaast ook tegen het fokken met halfbroers en -zussen van honden met epilepsie. 

Handhavingsverzoek NVWA

Omdat veel fokkers zich niet aan de wet houden, dienden we een handhavingsverzoek in tegen een fokker van Drentse patrijshonden die fokt met dragers van epilepsie. Na de inspectie ontving de fokker een waarschuwing van de NVWA. Dit is de eerste keer dat deze instantie optreedt tegen een dergelijke overtreding,

Het is onbegrijpelijk dat er nog steeds fokkers zijn die doelbewust gokken met zo'n zware erfelijke aandoening. Als pups epilepsie krijgen dan heeft dat enorme nare gevolgen voor zowel de honden als hun baasjes. We zijn blij dat de NVWA eindelijk serieus optreedt tegen deze malafide fokkers!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.