Kamervragen over Koop geen kortsnuit-campagne

Platte neus, zieke keus
Honden met een korte snuit lijden door benauwdheid en allerlei ziektes continu.

Met de campagne Koop geen kortsnuit waarschuwt Dier&Recht, samen met dierenartsen en andere dierenwelzijnsorganisaties, consumenten om geen hond met een korte snuit te kopen. De VVD en PvdD stellen nu Kamervragen over onze campagne.

Kritische Kamervragen

Erik Haverkort (VVD) en Frank Wassenberg (PvdD) vragen minister Schouten of de overheid de campagne onderschrijft en aandacht gaat geven. Het fokken van kortsnuitige honden, zoals Franse bulldogs en mopshonden, is in Nederland verboden. Het zou dus logisch zijn dat de overheid onze campagne steunt en deze onder de aandacht brengt van consumenten. Dieren die niet gefokt mogen worden, moet je ook niet (willen of kunnen) kopen.

Illegaal gefokte honden krijgen nog steeds een stamboom

De Raad van Beheer verstrekt nog gewoon stambomen aan illegaal gefokte honden als de ouderdieren getest zijn volgens de Cambridge-methode. Deze methode is afgekeurd door de overheid maar de Raad van Beheer roept dierenartsen op om honden via deze omstreden methode goed te keuren voor de fokkerij. Bij deze overkoepelende organisatie voor hondenfokkers is het verkopen van stambomen duidelijk belangrijker dan de gezondheid van honden.

Veel mensen geloven ten onrechte dat een stamboom een keurmerk is voor een gezonde hond. Het is dan ook van belang dat er geen stambomen meer worden afgegeven aan honden met een te korte snuit. Haverkort en Wassenberg vragen de minister hoe ze dit gaat voorkomen.

Minister moet eind maken aan illegale fok

Wij zijn blij dat de VVD en PvdD onze zorgen delen en politieke aandacht vragen voor het leed van kortsnuitige honden. Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan de illegale fokkerij en de handel in deze ongezonde dieren.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.