Fokker Engelse bulldogs bestraft voor fokken met te korte snuiten

engelse bulldogs
Het extreme uiterlijk van de Engels bulldog veroorzaakt tal van ernstige aandoeningen.

Succes! Na een handhavingsverzoek van Dier&Recht heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een fokker bestraft voor het fokken met Engelse bulldogs waarvan de snuit te kort is. Tot nu toe kregen fokkers hiervoor alleen een waarschuwing, dit is de eerste keer dat de NVWA daadwerkelijk een straf oplegt voor deze overtreding.

Het is in Nederland verboden om te fokken met dieren die hun schadelijke erfelijke eigenschappen kunnen doorgeven aan hun nageslacht. Als de fokker opnieuw de fout ingaat dan krijgt hij een boete van 1.500 euro per fokdier, met een maximum van 15.000 euro. De NVWA plaatst de man voor de komende twee jaar onder verscherpt toezicht.

Verplichte schedelmeting

De bestrafte fokker fokte in 2020 en 2021 met zeven Engelse bulldogs zonder de verplichte schedelmeting. Met vier van die honden had volstrekt niet gefokt mogen worden en met de overige drie alleen onder strikte voorwaarden. De schadelijke eigenschappen van de ouderdieren werden doorgegeven aan de pups.

Een te korte snuit kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, veel kortsnuitige dieren zijn constant benauwd door verstopte luchtwegen. Ook hebben ze vaak last van oogontstekingen, gebitsproblemen en huidplooiontstekingen. Om dat te voorkomen, is het fokken met een kortsnuitige hond alleen toegestaan als de snuitlengte via een schedelmeting is goedgekeurd door een dierenarts.

Waarschuwing voor fokkers van kortsnuitige honden

Dier&Recht is blij met deze uitspraak. Omdat fokkers tot nu alleen een waarschuwing kregen bij een overtreding, bleven veel fokkers gewoon doorfokken met dieren die niet voldoen aan de wettelijke normen. Dat de toezichthouder nu daadwerkelijk een straf oplegt, is een belangrijke overwinning voor de gezondheid van kortsnuitige rashonden. En een stevige waarschuwing voor alle fokkers van Franse bulldogs, Engelse bulldogs en mopshonden die zich niet aan de wet houden!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.