Kamervragen na uitzending Kassa met Dier&Recht

mopshond
Ondanks het fokverbod wordt nog steeds flink gehandeld in kortsnuitige honden die niet voldoen aan de wettelijke norm

Sinds 14 januari krijgen illegaal gefokte honden in Nederland gewoon weer een stamboom bij de Raad van Beheer. De overkoepelende organisatie voor fokkers van rashonden draagt daarmee actief bij aan het fokken met verboden honden. Afgelopen zaterdag was Dier&Recht te gast bij het consumentenprogramma Kassa om uitleg te geven over dit onderwerp. De VVD stelde deze week een aantal kritische Kamervragen naar aanleiding van die uitzending!

Kamervragen VVD

Kamerleden Erik Haverkort en Thom van Campen (beide VVD) vragen minister Staghouwer (LNV) wat de overheid gaat doen om zowel de fokkers als de Raad van Beheer aan de wet te houden. Daarnaast vragen Haverkort en Van Campen ook hoe de minister denkt over de grootschalige handel in kortsnuitige honden die niet voldoen aan de wettelijke norm. Ook willen ze de status weten van de motie van Wassenberg, die pleit voor een verbod op de handel en import van doorgefokte gezelschapsdieren. Wij zijn zeer benieuwd naar de antwoorden van de nieuwe minister!

Strenge regels

Sinds maart 2019 gelden er strenge regels voor het fokken van honden met een korte snuit. Zo moeten fokdieren open neusgaten hebben en mag een snuit niet korter zijn dan een derde van de koplengte. Die regels hebben echter weinig effect zolang de overheid niet controleert en overtredingen niet worden bestraft. Daarbij gelden die strenge regels alleen voor het fokken; de handel in deze ongezonde dieren is nog gewoon toegestaan.

Raad van Beheer beloont overtreders met een stamboom

De Raad van Beheer is de enige instantie in Nederland die stambomen mag uitgeven, dit is tevens de belangrijkste bron van inkomsten voor de brancheorganisatie. Na het ingaan van het nieuwe fokbeleid, werden er tijdelijk geen stambomen meer verstrekt aan rashonden die niet voldoen aan de wettelijke bepalingen. Die beslissing stuitte op veel verzet bij fokkers van kortsnuitge rashonden want honden zonder stamboom mogen niet meedoen aan hondenshows - een belangrijke bron van inkomsten voor fokkers.

Onlangs werd bekend dat de Raad van Beheer sinds kort toch weer stambomen uitgeeft aan nakomelingen van honden waar wettelijke gezien niet mee gefokt mag worden. Het gaat daarbij om rassen als de Franse bulldog, mopshond, shih tzu en de bostonterriër. De Raad van Beheer laat zo duidelijk zien dat commerciële belangen bij de organisatie zwaarder wegen dan de gezondheid van rashonden. Ze toont hiermee niet alleen haar minachting voor de Nederlandse wet, maar beloont overtreders zelfs met een stamboom!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.