Vizsla, korthaar

Vizsla, korthaar
De vizsla is te herkennen aan de karakteristieke oranjebruine vacht en de roze neus

De vizsla - of Hongaarse staande hond - heeft een hoger risico op oogziektes, gewrichtsaandoeningen en ernstige aandoeningen als epilepsie en bloedafbraak.

Oogziektes en blindheid

De vizsla is gevoelig voor glaucoom (verhoogde oogdruk), deze aandoening leidt meestal tot blindheid. Ook heeft het ras vaker last van entropion; het naar binnen krullen van de oogleden. Dit veroorzaakt pijnlijke zweren en kan alleen verholpen worden met een operatie.

Pijnlijke gewrichten

Vizsla's krijgen geregeld heupdysplasie en elleboogdysplasie. Deze aandoeningen beginnen al op jonge leeftijd en veroorzaken pijnlijke ellenbogen en heupen. Ingrijpende en dure operaties kunnen enige verlichting geven, maar vaak blijft de hond ook na operaties aangewezen op pijnstillers.

Epilepsie

Zoals bij veel rashonden komt epilepsie ook vaker voor bij de viszla. Medicijnen helpen lang niet goed genoeg en deze akelige aandoening leidt vaak tot een nare lijdensweg met een vroegtijdige dood.

Bloedafbraak en bloedarmoede

Een andere ernstige aandoening bij de vizsla is hemolytische anemie. Bij deze ziekte breekt het eigen immuunsysteem de rode bloedcellen af, waardoor bloedarmoede ontstaat. De behandeling bestaat uit het remmen van het afweersysteem maar dat veroorzaakt ook weer allerlei nare bijwerkingen.

In de onderstaande lijst staan nog meer aandoeningen die vaker voorkomen bij dit ras.

Geschiedenis

Er gaan allerlei verhalen rond over het ontstaan van de vizsla. Officieel heet de hond Magyar viszla, of ook Hongaarse staande hond. Het woord Magyar is afkomstig van de Magyaren die eeuwen geleden het Hongaarse rijk veroverden en honden meenamen vanuit het Romeinse rijk. De vizsla is dus waarschijnlijk een nomadenhond die meereisde met de Magyaren.

Jagen met valken en honden

De Magyaren jaagden te paard met valken en jachthonden. De oranje gele jachthond die zij gebruikten, ligt aan de basis van de huidige vizsla. Afgerichte vogels zoals haviken, sperwers, slechtvalken en torenvalken werden ingezet om vogels, muizen, fazanten en konijnen te vangen. De vogels werden getraind in het doden van de prooi en de honden hielpen bij het opschrikken van het wild en het ophalen ervan. De vizsla wordt vandaag de dag nog steeds veel ingezet bij de jacht en deze actieve hond heeft dan ook veel beweging nodig.

Extra hoge inteelt door wereldoorlogen

Net zoals vrijwel alle honden- en kattenrassen overleefde de vizsla ternauwernood de Tweede Wereldoorlog. Omdat de vizsla een Hongaars staatssymbool is, deden de Russen tijdens de bezetting van Hongarije extra hun best om honden van dit ras te doden. Daarvoor was het ras al ernstig uitgedund door andere oorlogen zoals de Turkse bezetting, de Hongaarse revolutie en de Eerste Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog werd de populatie weer opgebouwd uit een kleine populatie overlevenden. Het gebrek aan genetische diversiteit maakt het ras gevoelig voor inteelt en erfelijke aandoeningen.

Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen
12
Risico

Beduidend risico op erfelijke aandoeningen
DNA-testen beschikbaar

Geen

In de (vak)literatuur worden nog meer erfelijke aandoeningen genoemd. Vaak bestaat hiervoor weinig bewijs of komt de aandoening in Nederland zelden voor, dan wel is het ongerief nihil. Deze aandoeningen worden hier voor de volledigheid wel getoond, maar krijgen een score nul.

Atopie (omgevingsallergie) (2) Dorn CR, 2002
IDID
Elleboogdysplasie - grote hond (aandoening elleboog) (1) Orthopedic Foundation for Animals, 2014, ED
Entropion (naar binnen krullende oogleden) (1) CIDD
Epilepsie (4) Ekenstedt et al
MCD Amsterdam, 2015, Epilepsie
IDID
Short et al
Epitheliale corneadystrofie (aantasting hoornvlies) (2) CIDD
Peelman LJ, 2009
Glaucoom (groene staar, verhoogde oogdruk) (1) Villamil JA
Hemofilie (bloederziekte) (2) CIDD
IDID
Heupdysplasie - grote hond (ontwikkelingsstoornis heup) (3) CIDD
Dorn CR, 2002
Orthopedic Foundation for Animals, 2014, HD
Immuungemedieerde hemolytische anemie (afbraak rode bloedcellen door afweersysteem) (1) McAlees TJ, 2010
Mastceltumor (mastocytoom, kanker van specifieke afweercellen) (2) IDID
Villamil JA
Melanoom (kwaadaardige pigmentcelkanker) (1) IDID
Sebaceous adenitis (talgklierontsteking) (4) CIDD
Diergeneeskundig Memorandum, 2006-1
OFFA
Peelman LJ, 2009
Deel deze pagina