Immuungemedieerde hemolytische anemie (afbraak rode bloedcellen door afweersysteem)

Categorie
Afweersysteem
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Bewustzijnsverlies, Bleek tandvlees, Conditieverlies, Moeite met inspanning, Sloomheid, Verhoogde hartslag, Versnelde ademhaling
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Immuungemedieerde hemolytische anemie is een aandoening die zich kenmerkt door bloedarmoede ten gevolge van verhoogde afbraak van de rode bloedcellen door het afweersysteem. Normaliter hebben rode bloedcellen een levensduur van ongeveer 120 dagen. De oudere bloedcellen worden na verloop van tijd vernietigd door andere cellen die deel uitmaken van het afweersysteem. Nieuwe rode bloedcellen worden geproduceerd ter vervanging, zodat het aantal rode bloedcellen continu gelijk blijft. In geval van immuungemedieerde hemolytische anemie breekt het afweersysteem voortijdig de rode bloedcellen af, voordat (voldoende) nieuwe cellen zijn aangemaakt, waardoor een tekort aan rode bloedcellen ontstaat (bloedarmoede). De honden zijn snel vermoeid en buiten adem. In de acute fase hebben ze vaak koorts, bleke (soms gele) slijmvliezen in de bek en ogen en soms rode urine en geelgekleurde ontlasting. De aandoening komt meestal voor bij honden van middelbare leeftijd.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek en een uitgebreid bloedonderzoek, waarbij andere oorzaken van bloedarmoede uitgesloten dienen te worden.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het onderdrukken van de reactie van het afweersysteem met medicijnen. De medicatie moet vaak lang worden voortgezet.

Deel deze pagina