Melanoom (kwaadaardige pigmentcelkanker)

Categorie
Tumoren
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Ademhalingsproblemen, Bruine plekjes of bultjes op de huid, Eetproblemen, Huidverkleuring, Oogafwijkingen
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Een melanoom is een relatief veel voorkomende vorm van kanker bij de hond. Melanomen kunnen ontstaan uit zowel gepigmenteerde als niet-gepigmenteerde huidcellen en slijmvliescellen. Het zijn stevige, grijs-, bruin- of zwartachtige bulten. Ze worden voornamelijk gezien in de bek, maar komen ook voor op de huid, in het oog, op de poten en de balzak. Melanomen zijn per definitie kwaadaardig en zullen uitzaaien naar de dichtbijgelegen lymfeklieren en de longen. Een melanocytoom is de goedaardige vorm van dit type tumor. Melanomen in de bek zullen leiden tot kwijlen, stinkende geur uit de bek, moeite en pijn bij het eten. Op de huid kunnen ze gaan ontsteken en zorgen voor vervelende wondjes. Een melanoom in het oog kan leiden tot oogontsteking (uveïtis), grauwe staar (glaucoom) en bloed in het oog (hyphema). Melanomen komen voornamelijk voor bij oudere honden rond de 9 jaar en de aandoening wordt vaker gezien bij honden met een donkere huid en haren.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek en het huidonderzoek, aangevuld met nader onderzoek van de bult om de kwaadaardigheid van de tumor aan te tonen of uit te sluiten (biopt). Voordat tot operatie wordt overgegaan, dient er gecontroleerd te zijn op uitzaaiingen d.m.v. onderzoek van de lymfeklieren en een röntgenfoto van de longen.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het snel verwijderen van de tumor, wat meestal alleen zinvol is als het één tumor betreft en er geen uitzaaiingen zijn.

Deel deze pagina