Mastceltumor (mastocytoom, kanker van specifieke afweercellen)

Categorie
Tumoren
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Matig tot slecht
Symptomen
Bleke dikte in huid, Bultjes, Jeuk, Zwarte bol op huid, Zwelling
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Een mastceltumor is een veel voorkomende kwaadaardige huidtumor. Mastceltumoren ofwel mastocytomen bevinden zich vaak onder de huid, maar ze kunnen ook voorkomen in de milt, lever en het beenmerg (meestal als uitzaaiing van de tumor in de huid). Zij hebben een enorm divers uiterlijk. Soms is het een bleke dikte in de huid, soms een zwarte bol op de huid, soms is de tumor verstopt onder de huid voelbaar, soms ziet het eruit als een ontsteking. Meestal komt er één tumor voor, maar ze kunnen ook op meerdere plaatsen in de huid ontstaan. Door stofjes die de tumor produceert, kunnen ook stollingsproblemen of zweren in de maag of darmen ontstaan.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, aangevuld met nader onderzoek van de huid en de tumor (biopt). Ook is het belangrijk om uitzaaiingen vast te stellen door middel van röntgenfoto’s of een echografie.

Behandeling

Doordat het kwaadaardige tumoren zijn, dient een mastceltumor zo spoedig mogelijk operatief verwijderd te worden, waarbij voldoende huid eromheen dient te worden weggenomen. Ook kunnen bestraling en/of chemotherapie (naast de operatie) worden toegepast. Tegenwoordig is het soms mogelijk om met injecties in het tumorgebied te geven. Dit is zinvol als er nog geen uitzaaiingen zijn.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina