Pas op: koop geen verborgen dierenleed bij de groothandel!

Pasgeboren kalfje

Groothandels Sligro, Makro en Zegro hebben sinds donderdag 19 maart hun deuren geopend voor consumenten. Die kunnen daar producten kopen die niet meer worden afgenomen nu de horeca tijdelijk is gesloten. Ook hebben supermarkten hierdoor minder druk van hamsteraars. Een goed initiatief! Maar let wel op dat je geen dierenleed in huis haalt.

Pas op voor dieronvriendelijke producten

Groothandels hebben veel minder aandacht voor dierenwelzijn dan supermarkten. Veel producten in de groothandel, scoren bijzonder slecht op dierenwelzijn. Zo zijn kalfsvlees en Argentijns paardenvlees in de supermarkt bijna niet te vinden, maar wel gewoon te koop bij de groothandel – die normaal gesproken alleen levert aan de horeca. Koop deze vleesproducten niet!

Kalverleed op je bord

In een restaurant weet je niet waar het stukje vlees op je bord vandaan komt en hoeveel dierenleed eraan voorafging. Zo wordt blank kalfsvlees niet meer verkocht in Nederlandse supermarkten, maar wel bij de groothandel. Kalfjes zijn een restproduct uit de zuivelindustrie. De sector moet er vanaf dus ze worden voor een habbekrats verkocht aan kalverhouders die ze vetmesten en verwerken tot kalfsvlees.

Blank kalfsvlees is afkomstig van kalfjes die leven in gesloten stallen op harde, gladde roostervloeren. Omdat hun vlees lichtgekleurd moet zijn, worden ze op een ijzerarm dieet gezet. Dit onnatuurlijke dieet veroorzaakt veel gezondheidsproblemen, zoals chronische maag- en darmstoornissen en bloedarmoede.

Paardenleed in je snacks

Paarden uit de Verenigde Staten moeten dagenlang staan tijdens transporten naar slachthuizen in Canada, Argentinië en Uruguay. Het is bekend dat er nauwelijks wetten zijn voor dierenwelzijn in Zuid-Amerika: de paarden worden er vaak ernstig mishandeld en verwaarloosd. Juist het goedkope vlees van deze mishandelde paarden wordt zeer veel verwerkt in snacks en stoofpotjes die je bij de groothandel kunt kopen.

Zo bevat een kroket uit de supermarkt vrijwel geen paardenvlees, terwijl een kroket van hetzelfde merk bij de groothandel meer dan 70 procent paardenvlees kan bevatten! Omdat de wettelijke traceerbaarheid hier vaak ontbreekt, valt de herkomst van het vlees in deze snacks vaak niet te achterhalen. Onze petitie hierover is inmiddels gesloten, maar op Europees niveau en achter de schermen zijn we actief in dialoog met importeurs.

Haal geen dierenleed in huis

Zowel de kalveren als de paarden krijgen te weinig (medische) zorg, (geschikt) voedsel, drinken en rust. Juist het vlees van deze ernstig mishandelde dieren eindigt vaak in producten die je van een menukaart bestelt. En dus ook bij producten die je bij de groothandel kunt kopen.

Natuurlijk is het goed dat groothandels verspilling tegengaan door nu rechtstreeks aan consumenten te verkopen wat ze niet kwijt kunnen aan de horeca. Maar wees je bewust dat veel vleesproducten dierenleed bevatten. Door ze te kopen draag je daaraan bij!

Wat kun je doen?

  • Als je vlees wilt eten, kies dan voor biologisch en lokaal geproduceerd vlees, zoals varkensvlees van de vijfsterren-varkensboeren.
  • Doe de DierenwelzijnsCheck voordat je producten aanschaft, zodat je weet hoe het écht zit met het dierenwelzijn.
  • Steun restaurants die duurzaam en vegetarisch koken door online bij ze te bestellen in deze moeilijke tijd.
  • Teken de petitie voor de invoering van kalverrechten
Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.