Donation counter Pebbles

Al € 19.780 gedoneerd voor de rechtszaak

0
nodig: € 25.000

Ja ik strijd mee tegen kalverleed!

Ik vind het verschrikkelijk dat kalveren onnodig moeten lijden. Daarom steun ik Dier&Recht in de strijd tegen kalverleed en maak ik een donatie over voor de rechtszaak tegen de staat.

iDEAL
Machtiging
Machtiging

Hierbij machtig ik Dier&Recht om het bovenstaande bedrag van mijn bankrekening af te schrijven:

Rechtszaak tegen kalverleed

Achter de gesloten deuren van kalverhouderijen schuilt een wereld vol leed. Vleeskalfjes leven daar op harde, gladde roostervloeren, zonder stro of andere bodembedekking. Dit zorgt voor allerlei gezondheidsproblemen. Het gebruik van onbedekte roostervloeren is in strijd met de wet, maar de overheid weigert die te handhaven. Daarom begint Dier&Recht een rechtszaak tegen de staat. We eisen een einde aan dit kalverleed.
 
Niet dartelen, niet spelen
In Nederland worden jaarlijks anderhalf miljoen kalveren vetgemest en geslacht. Ze brengen hun hele leven door op kale, harde vloeren die glad zijn van mest en urine. Die ondergrond zorgt voor gewrichtsproblemen, glijpartijen, verwondingen en kreupelheid. Dartelen of met elkaar spelen is vrijwel onmogelijk, en rondhuppelen in de wei is er sowieso niet bij, want vleeskalfjes komen nooit buiten.
 
Rubbermatten maken het verschil
In opdracht van het ministerie van Landbouw werd in 2017 een groot onderzoek naar kalvervloeren afgerond. Conclusie: vloeren met rubbermatten zorgen voor minder uitglijden, minder gewrichtsproblemen, en meer beweging en speelsheid. Toch zette minister Schouten, onder druk van de sector, in 2018 een streep door een reeds in 2007 aangekondigde maatregel die rubbermatten in kalverstallen verplicht stelt. De matten zouden te duur zijn, aldus de sector – het zoveelste bewijs dat financiële belangen zwaarder wegen dan het welzijn van kalveren.
 
Rechtszaak laatste redmiddel
Het is misdadig dat miljoenen kalveren hun leven moeten doorbrengen onder onveilige en gevaarlijke omstandigheden, en niet kunnen doen waar ze behoefte aan hebben. Het gebruik van harde, gladde roostervloeren is verboden, maar de overheid doet niets om de wet te handhaven en kalverleed te voorkomen. Wij gaan hier een einde aan maken met het laatste redmiddel: een rechtszaak tegen de staat.
 
Steun onze rechtszaak tegen kalverleed
Vind jij ook dat kalveren recht hebben op een beter leven? Steun onze rechtszaak met een donatie en strijd samen met ons voor veilige en comfortabele huisvesting voor kalveren!
 

 

 

Brabants Dagblad - Dier&Recht wil verbod roostervloer voor kalfjes
Eindhovens Dagblad - Dier&Recht wil verbod roostervloer voor kalfjes
Leeuwarder Courant - Dier&Recht eist verbod op roostervloeren kalfjes
De Gelderlander - Dier&Recht wil verbod roostervloer voor kalfjes
Dagblad van het Noorden - Dier &Recht eist verbod op roostervloeren kalfjes
Algemeen Dagblad - Dier&Recht wil verbod roostervloer voor kalfjes
BN De Stem - Dier&Recht wil verbod roostervloer voor kalfjes
De Stentor - Dier&Recht wil verbod roostervloer voor kalfjes

Campagnenieuws

kalfjes op roosters

In Frankrijk, Duitsland en Italië wordt wit kalfsvlees als een delicatesse beschouwd. De lichte kleur wordt bereikt door kalveren op een ongezond, ijzerarm dieet te houden. Talloze witvleeskalveren lijden daardoor aan bloedarmoede. Willens en wetens dieren zó slecht voeren dat ze zich altijd beroerd voelen – dat is de realiteit van de witvlees-kalverhouderij!

Lees verder...

kalveren

Kalveren in kalvermesterijen brengen hun korte leven door op houten of betonnen roostervloeren zonder stro of andere bodembedekking. En dat terwijl ze, net zoals alle koeien, houden van een zacht bed en een stroeve ondergrond waarop ze veilig kunnen bewegen. Hun situatie is zeer oncomfortabel. En meer dan dat: hun gezondheid en kwaliteit van leven worden ernstig aangetast.

Lees verder...

kalf in een kalveriglo

Niet iedereen weet dat melkproductie alleen mogelijk is doordat iedere koe jaarlijks een kalf ter wereld brengt. De melk is niet voor het kalf maar voor de mens; daarom wordt een kalf direct na de geboorte bij zijn moeder weggehaald. Maar wat te doen met al die ‘overbodige’ kalfjes?

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht