Donation counter Pebbles

Al € 25.278 gedoneerd voor de rechtszaak

0
nodig: € 25.000

Ja ik strijd mee tegen kalverleed!

Ik vind het verschrikkelijk dat kalveren onnodig moeten lijden. Daarom steun ik Dier&Recht in de strijd tegen kalverleed en maak ik een donatie over voor de rechtszaak tegen de staat.

iDEAL
Machtiging
Machtiging

Hierbij machtig ik Dier&Recht om het bovenstaande bedrag van mijn bankrekening af te schrijven:

Rechtszaak tegen kalverleed

Achter de gesloten deuren van kalverhouderijen schuilt een wereld vol leed. Vleeskalfjes leven daar op harde, gladde roostervloeren, zonder stro of andere bodembedekking. Dit zorgt voor allerlei gezondheidsproblemen. Het gebruik van onbedekte roostervloeren is in strijd met de wet, maar de overheid weigert die te handhaven. Daarom begint Dier&Recht een rechtszaak tegen de staat. We eisen een einde aan dit kalverleed.
 
Niet dartelen, niet spelen
In Nederland worden jaarlijks anderhalf miljoen kalveren vetgemest en geslacht. Ze brengen hun hele leven door op kale, harde vloeren die glad zijn van mest en urine. Die ondergrond zorgt voor gewrichtsproblemen, glijpartijen, verwondingen en kreupelheid. Dartelen of met elkaar spelen is vrijwel onmogelijk, en rondhuppelen in de wei is er sowieso niet bij, want vleeskalfjes komen nooit buiten.
 
Rubbermatten maken het verschil
In opdracht van het ministerie van Landbouw werd in 2017 een groot onderzoek naar kalvervloeren afgerond. Conclusie: vloeren met rubbermatten zorgen voor minder uitglijden, minder gewrichtsproblemen, en meer beweging en speelsheid. Toch zette minister Schouten, onder druk van de sector, in 2018 een streep door een reeds in 2007 aangekondigde maatregel die rubbermatten in kalverstallen verplicht stelt. De matten zouden te duur zijn, aldus de sector – het zoveelste bewijs dat financiële belangen zwaarder wegen dan het welzijn van kalveren.
 
Rechtszaak laatste redmiddel
Het is misdadig dat miljoenen kalveren hun leven moeten doorbrengen onder onveilige en gevaarlijke omstandigheden, en niet kunnen doen waar ze behoefte aan hebben. Het gebruik van harde, gladde roostervloeren is verboden, maar de overheid doet niets om de wet te handhaven en kalverleed te voorkomen. Wij gaan hier een einde aan maken met het laatste redmiddel: een rechtszaak tegen de staat.
 
Steun onze rechtszaak tegen kalverleed
Vind jij ook dat kalveren recht hebben op een beter leven? Steun onze rechtszaak met een donatie en strijd samen met ons voor veilige en comfortabele huisvesting voor kalveren!
 
Update: we hebben inmiddels de 25.000 euro die we nodig hadden om de rechtszaak te beginnen gehaald. Met dat bedrag zal een groot gedeelte van de advocatenkosten, griffierechten en proceskosten kunnen worden betaald. Dank voor alle steun. Donaties zijn uiteraard nog altijd zeer welkom om deze belangrijke zaak tegen kalverleed onder de aandacht te kunnen blijven brengen, alsmede om de tijd en middelen die vanuit Dier&Recht in de zaak worden gestoken te financieren en een mogelijk hoger beroep te kunnen bekostigen. 

BN De Stem - Dier&Recht wil verbod roostervloer voor kalfjes
De Stentor - Dier&Recht wil verbod roostervloer voor kalfjes
Brabants Dagblad - Dier&Recht wil verbod roostervloer voor kalfjes
Eindhovens Dagblad - Dier&Recht wil verbod roostervloer voor kalfjes
Leeuwarder Courant - Dier&Recht eist verbod op roostervloeren kalfjes
De Gelderlander - Dier&Recht wil verbod roostervloer voor kalfjes
Dagblad van het Noorden - Dier &Recht eist verbod op roostervloeren kalfjes
Algemeen Dagblad - Dier&Recht wil verbod roostervloer voor kalfjes

Campagnenieuws

Ontmoet Marisa, Lotta, Katja en Lola. In de nieuwste campagne van chocoladegigant Milka is de bekende paarse koe van de verpakkingen tijdelijk vervangen voor een aantal ‘echte’ soortgenoten. In kinderachtige bewoordingen stelt Milka ons voor aan vier slachtoffers van de zuivelindustrie, hoewel over dierenleed met geen woord gerept wordt.

Lees verder...

‘Nederland draait op zuivel’, zo heet het nieuwe charmeoffensief van de Nederlandse zuivelsector. In het campagnebeeld grazen koeien in een frisgroene wei en vliegt een luchtballon in de vorm van een opgeblazen uier door de blauwe lucht. Met een koe in het mandje eronder. Wij worden een beetje misselijk van deze greenwashing.

Lees verder...

Binnen het vrijhandelsverdrag CETA is het mogelijk om met Canada in gesprek te blijven over dierenwelzijnseisen. Dat stelde minister Kaag deze week in antwoord op Kamervragen over de veel lagere dierenwelzijnsstandaarden in Canada. Daarmee is echter niet gezegd dat er daadwerkelijk iets verbetert voor de dieren. Importeisen stellen op grond van dierenwelzijn, is volgens de minister namelijk slechts “zeer beperkt mogelijk”.

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht