Minister Schouten wil duurzamere kalversector

Kalveren
De jaarlijkse import van honderdduizenden kalveren staat ter discussie

De Nederlandse kalfsvleesindustrie is hard getroffen door de coronacrisis, de sector blijft aandringen op extra coronasteun. Maar landbouwminister Schouten wijst fijntjes op de eigen verantwoordelijkheid van kalverhouders. De jaarlijkse import van honderdduizenden kalveren staat ter discussie en de minister onderzoekt de mogelijkheden om de kalversector te verduurzamen.

Import beperken

De coronacrisis heeft de problemen in de kalfsvleesindustrie wel versterkt, maar niet veroorzaakt. Volgens landbouwminister Schouten bestonden de financiële problemen al voor de coronacrisis. In reactie op het verzoek om coronasteun stelt Schouten dat de sector zelf stappen kan zetten om de situatie te verbeteren. Bijvoorbeeld door minder kalveren te importeren. “Voor zowel dierenwelzijn als herstel van de prijzen is het van het grootste belang dat de sector het langeafstandstransport en daarmee de import beperkt” aldus Schouten.

Veel te veel kalveren in Nederland

Om de enorme kalfsvleesindustrie in stand te houden, importeert Nederland jaarlijks honderdduizenden kalveren uit heel Europa. In 2019 waren dat er ruim 860.000. Het aantal vleeskalveren dat in Nederland wordt gehouden - zo’n 1,5 miljoen per jaar - is volgens de minister een van de belangrijkste oorzaken van de lage prijzen.

Toch importeerde de sector in 2019 bijna 15 procent meer kalveren dan in 2018. Ondanks de crisis werden er ook in het eerste kwartaal van 2020 meer kalveren ingevoerd dan in dezelfde periode in 2019.

Minister niet tevreden over plannen sector

Ook op het gebied van diergezondheid, dierenwelzijn en uitstoot kan er veel verbeterd worden. Daarom werd in 2019 op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit door de kalversector een plan gepresenteerd om de kalverhouderij te verduurzamen.

Maar minister Schouten vindt het voorstel van de sector niet ver genoeg gaan. Ze laat daarom zelf onderzoek doen naar de toekomst van de kalverhouderij. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan dit onderzoek.

Tijd voor verandering

Minister Schouten weet heel goed de kalfsvleesindustrie in haar huidige vorm onhoudbaar is. Het is van het grootste belang dat er nu echt gróndig wordt ingegrepen. 

Altijd het laatste nieuws over onze acties voor de kalfjes? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!