Dubbele gruwel in Argentinië: horrorslachthuizen en bloedboerderijen

Argentijnse paarden voor een stapel karkassen
Foto: Posibl./Tierschutzbund Zürich

De documentaire Cinco Corazones (Vijf Harten) laat zien dat paarden in Argentinië ernstig worden mishandeld. Dit gebeurt zowel voor als tijdens de slacht. Een deel van de slachtpaarden komt van Argentijnse bloedboerderijen. Daar wordt het vruchtbaarheidshormoon PMSG 'geoogst' uit het bloed van drachtige merries. Nederland is een grote afnemer van het paardenvlees en het hormoon.

Dubbel dierenleed uit Argentinië: PMSG en paardenvlees

De Nederlandse vee-industrie gebruikt het hormoon PMSG (Pregnant Mare Serum Gonadotropin) om varkens en koeien vruchtbaarder te maken. De merries leven onder miserabele omstandigheden en zijn in zeer slechte conditie. Ze worden keer op keer drachtig gemaakt, want alleen het bloed van drachtige merries bevat het waardevolle hormoon. Op gruwelijke wijze worden systematisch enorme hoeveelheden bloed afgetapt bij de angstige merries.

Als na drie maanden zwangerschap de aanmaak van het hormoon stopt, worden de merries op brute wijze geaborteerd. Na een korte rustperiode worden ze opnieuw bevrucht. Als de dieren uiteindelijk uitgeput en opgebruikt zijn, gaan ze naar het slachthuis. Ook tijdens het transport en het verblijf bij het slachthuis komt er geen einde aan de stelselmatige mishandeling van deze getraumatiseerde dieren.

Commercieel bloed aftappen mag niet, importeren is geen probleem

Het aftappen van bloed bij drachtige merries is in Nederland verboden – maar de import ervan niet. Het hormoon wordt hier volop gebruikt. De Nederlandse vee-industrie is zo ver doorgeschoten in het fokken op hoge vlees- en melkproductie dat er extra hormonen nodig zijn om de dieren drachtig te krijgen.

Dier&Recht strijdt op twee fronten

Stichting Dier&Recht strijdt op twee manieren voor deze paarden: we willen dat Nederlandse boeren stoppen met het gebruik van PMSG, én we streven naar een verbod op de import van paardenvlees uit Argentinië. Help je mee?

Bekijk de documentaire Cinco Corazones over de mishandeling van paarden in Argentinië voor en tijdens de slacht.

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.