Horrorslachthuis Uruguay levert paardenvlees aan Nederland

slachthuis Uruguay
Uitgemergelde dieren staan dagenlang zonder verzorging te wachten op de slacht.

Al jarenlang worden er ernstige misstanden vastgesteld bij slachthuis Amenecer in Uruguay, dat ook paardenvlees levert aan Europa. Vreemd genoeg worden die slachthuizen bij controles voor de Europese markt keer op keer goedgekeurd. Hoe is dat mogelijk?

Europese controles worden misleid

Dat blijkt heel eenvoudig: de controle voor het certificaat dat toegang geeft tot de Europese markt wordt ruim van tevoren aangekondigd. Zo heeft het slachthuis tijd genoeg om alle misstanden zorgvuldig uit het zicht te houden. Het gaat om slechts één bezoek per jaar. In 2018 werd er geen enkel paard geslacht tijdens de inspectie. In 2020 werden er een paar goed uitziende paarden geslacht. En ook dit jaar waren er tijdens de inspectie alleen goed verzorgde paarden te zien. Maar buiten de controles om worden zeer ernstige misstanden geregistreerd. Zoals paarden met open wonden, extreme vermagering en kadavers die blijven liggen in de velden om de slachterij. Ook worden er drachtige merries geslacht.

zwangere paarden
Een drachtige merrie wacht op de slacht.

Vervalste papieren

Paarden die worden geslacht voor de Europese markt moeten zijn voorzien van een gezondheidsdocument. In Uruguay worden deze documenten echter op grote schaal vervalst. De dag vóór de slacht worden de dieren op gruwelijke wijze gebrandmerkt en van nieuwe papieren voorzien. Zo komt er paardenvlees op de Europese markt dat mogelijk vervuild is met verboden medicatie.

Opnames misstanden

Animal Welfare Foundation heeft beelden gemaakt van de transporten, handel en weilanden om het slachthuis. De afschuwelijke beelden maken duidelijk dat er zo snel mogelijk een einde moet komen aan de import van goedkope vlees uit Uruguay.

Goedkoop paardenvlees, onder meer uit Uruguay, wordt in Europa verwerkt in producten van groothandels als Sligro en Hanos. Het gaat in stoofpotjes, vleessnacks en in honden- en kattenvoer.

Bekijk hier de video van Animal Welfare Foundation:

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.