IJslandse bloedwinning eist elk jaar paardenlevens

IJslandse bloedwinning eist paardenlevens
Op een bloedboerderij zijn veulens een restproduct, het grootste deel eindigt binnen een jaar in het slachthuis.

Elk jaar sterven paarden in IJsland door het aftappen van hun bloed. Het bloed van zwangere merries wordt ‘geoogst’ voor de productie van PMSG. De vee-industrie gebruikt dat hormoon om de vruchtbaarheid van zeugen en koeien te verhogen. Het aftappen van het bloed gaat gepaard met geweld en stress. Soms met dodelijke gevolgen.

Bij recent onderzoek werden acht dode merries aangetroffen. Een van de paarden bloedde dood nadat de naald voor het aftappen verkeerd was ingebracht. De andere merries stierven 2 tot 3 dagen na het aftappen.

Geen catastrofe

De verantwoordelijke veterinaire autoriteit MAST noemt de sterfgevallen “geen catastrofe”. Het bedrijf achter de bloedwinningen, Ísteka, schrijft de incidenten toe aan onervarenheid van de dierenartsen. Nadat meerdere IJslandse dierenartsen opstapten, haalde Ísteka drie onervaren dierenartsen uit Polen. Toezichthouder MAST wil nu een betere opleiding voor die dierenartsen. Het is zeer de vraag of dat gaat helpen; onderzoekers van de Animal Welfare Foundation wijten de vele jaarlijkse sterfgevallen vooral aan de brute omgang met de dieren.

Industriële bloedwinning

De zwangere merries worden met veel geweld in smalle hokken vastgebonden en krijgen een dikke naald in hun hals om hun bloed af te tappen. Naast ernstige bloedarmoede veroorzaakt het proces ook veel stress en angst onder de merries. Het gaat de industrie alleen om het bloed van de zwangere merries. De veulens zijn een restproduct, het grootste deel eindigt binnen een jaar in het slachthuis. Het aftappen van bloed bij zwangere merries is verboden in de EU, maar de handel in PMSG is nog wel toegestaan.

Dit moet stoppen!

Dier&Recht strijd al jaren tegen de IJslandse bloedboerderijen. We zetten ons actief in voor:

  • Een verbod op het gebruik van PMSG in Nederland; in een dierwaardige veehouderij is geen ruimte voor onnodige vruchtbaarheidshormonen.
  • Beter toezicht door onafhankelijke dierenartsen van MAST.

Wil jij de paarden helpen? Teken deze IJslandse petitie tegen de bloedwinning.

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.