Aangifte tegen dierenmishandeling bij bloedtappen op IJsland

Mishandelingen op IJsland
Undercoverbeelden laten zien dat paarden op bloedboerderijen systematisch worden mishandeld. Beeld: AWF/TSB

Er worden op IJslandse bloedboerderijen nog altijd zwangere merries mishandeld tijdens het 'oogsten' van hun bloed. Dat bloed wordt afgetapt voor de winning van het zwangerschapshormoon PMSG. De vee-industrie gebruikt dit hormoon om de vruchtbaarheid te verhogen van varkens en koeien. Twee dierenwelzijnsorganisaties klagen nu de sector aan voor het gebruik van geweld bij de winning van PMSG. 

Op de opnames van Animal Welfare Foundation (AWF) en Tierschutzbund Zürich (TSB) uit 2023 zijn de mishandelingen opnieuw duidelijk te zien. Onzorgvuldig tappen, schoppen en ander ruw gedrag zijn eerder regel dan uitzondering op IJslandse bloedboerderijen. AWF en TSB dienen gezamenlijk een aanklacht in bij de politie via een IJslands advocatenkantoor. Zij hopen met deze rechtszaak een einde te maken aan de hele bedrijfstak.

Stelselmatige mishandelingen

De productie van PMSG is in Europa al jarenlang verboden maar de import uit IJsland is nog gewoon toegestaan. De wreedheden bij de bloedwinning kwamen in 2021 voor het eerst aan het licht in de film IJsland: Het land van 5000 bloedmerries, die in diverse talen is vertaald. Nieuwe schokkende beelden en feiten volgden in 2023 met De verborgen bloedindustrie en De redenen voor een verbod op de bloedindustrie.

Het gaat hierbij niet om incidenten maar om stelselmatig geweld tegen de meer dan 5.300 bloedmerries in IJslandse bloedboerderijen. Die merries worden elk jaar kunstmatig zwanger gemaakt en produceren dan zo'n 5.000 afgedankte veulens die eindigen in de vleesindustrie. Na een aantal jaren van opeenvolgende zwangerschappen gaan de uitgeputte merries ook naar de slacht. 

Help mee

Samen met andere Europese dierenorganisaties strijdt Dier&Recht al jaren voor een einde aan deze zieke 'industrie' En jij kunt helpen! Teken de petitie tegen de IJslandse bloedboerderijen, die namens 17 Europese dierenwelzijnsorganisaties wordt ingediend bij het IJslandse ministerie voor Landbouw, Visserij en Levensmiddelen. Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan deze gruwelijk omgang met paarden!

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.