Stabyhoun (Friese stabij)

Friese stabij of stabyhoun

Bij de stabyhoun, ook wel de Friese stabij, komt elleboog- en heupdysplasie voor. Ook komt een persisterende ductus arteriosus botalli bovengemiddeld voor bij het ras. 

Moeite met lopen door elleboog- en heupdysplasie 

Bij de stabyhoun komt elleboogdysplasie (ED) nogal eens voor. Deze aandoening kent verschillende vormen, waarbij het ellebooggewricht beschadigd raakt. Dit leidt tot artrose en is erg pijnlijk. Lopen wordt daardoor moeilijk voor de hond. Ook bij heupdysplasie (HD) gaat lopen steeds meer pijn doen. Dit omdat het heupgewricht niet goed in elkaar past, wat ook leidt tot artrose. Beide aandoeningen kunnen alleen verholpen worden met dure operaties, en zelfs dan heeft de hond soms zijn hele leven pijnstillers nodig. 

Aangeboren hartafwijking

Een aangeboren hartafwijking die bovengemiddeld voorkomt bij de stabyhoun, is een persisterende ductus arteriosus botalli. Deze verbinding tussen de aorta en de longslagader hoort te sluiten na de geboorte, maar dat gebeurt niet bij deze aandoening. Daardoor stroomt het bloed vanuit de aorta weg naar de longslagader, wat uiteindelijk leidt tot hartfalen. De ductus arteriosus moet dan ook gesloten worden met een specialistische en risicovolle operatie. Als dat niet gebeurt, zal de hond uiteindelijk overlijden aan hartfalen. 

Geschiedenis

De stabyhoun is een oud Nederlands ras, wat oorspronkelijk uit Friesland komt. Vermoedelijk stamt het ras af van de spaniël, en is het verwant aan de Drentsche patrijshond en de grote Münsterländer. 

Hier werd het ras voor veel verschillende redenen gehouden: als mollen- of bunzingvanger, trekhond, waakhond, jachthond en gezelschapsdier. Het was geen hond voor de adel, maar was juist erg populair bij het gewone volk omdat hij voor zoveel verschillende doeleinden kon worden ingezet. 

In 1942 werd het ras officieel erkend in Nederland. 

Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen
7
Risico

Hoog risico op erfelijke aandoeningen

In de (vak)literatuur worden nog meer erfelijke aandoeningen genoemd. Vaak bestaat hiervoor weinig bewijs of komt de aandoening in Nederland zelden voor, dan wel is het ongerief nihil. Deze aandoeningen worden hier voor de volledigheid wel getoond, maar krijgen een score nul.

Cerebrale dysfunctie (1) Doekes H et al., 2016
Elleboogdysplasie - middelgrote hond (aandoening elleboog) (2) Doekes H et al., 2016
LICG, 2016
Epilepsie (5) Anicura, 2022
Professionals Fokkerij, 2011
Doekes H et al., 2016
LICG, 2016
Mandigers P.J.J., 2017
Heupdysplasie - middelgrote hond (ontwikkelingsstoornis heup) (3) Boer L, 2010
Doekes H et al., 2016
LICG, 2016
Persisterende ductus arteriosis botalli (abnormale verbinding tussen aorta en longslagader) (5) Anicura, 2022
DenToom, 2016, PDA
Doekes H et al., 2016
LICG, 2016
Meijer M et al., 2012
Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering netvlies) (1) Professionals Fokkerij, 2011
Von Willebrands ziekte (bloedstollingsziekte) (3) Doekes H et al., 2016
LICG, 2011
LICG, 2016
Deel deze pagina