Cerebrale dysfunctie

Categorie
Zenuwstelsel
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Abnormaal gedrag, Neurologische afwijkingen, Verminderde mogelijkheid om drinken en eten tot zich te nemen
DNA-test beschikbaar?

Ja, voor de rassen:

Beschrijving

Cerebrale dysfunctie is een erfelijke hersenziekte. Als een hond deze ziekte heeft werken de grote hersenen niet goed. Bij gezonde honden zorgt een eiwit in de hersenen ervoor dat een zenuwprikkel maar één keer wordt doorgegeven. Bij honden met cerebrale dysfunctie werkt dit eiwit niet goed. De zenuwprikkel wordt daardoor onophoudelijk doorgegeven.
Als honden met deze ziekte ongeveer vier weken oud zijn beginnen de klachten. De pups gaan rondjes draaien, heen en weer lopen of dwangmatig geluiden maken, zoals gillen. Het gedrag is zo dwangmatig dat ze amper kunnen stoppen om te eten of te slapen, daardoor worden ze erg mager.

Als er een DNA-test beschikbaar is, dan kunnen we met goede fokregels zorgen dat er geen pups met deze aandoening meer geboren worden.

Diagnose

Als een hond deze klachten heeft kan de dierenarts alleen vermoeden dat de hond deze ziekte heeft. Pas als er een DNA-test voor het ras beschikbaar is kan de dierenarts het zeker weten.

Behandeling

Er is geen behandeling voor deze ziekte. De pups lijden zo ernstig dat de dierenarts ze moet laten inslapen voordat ze volwassen zijn.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina