Persisterende ductus arteriosis botalli (abnormale verbinding tussen aorta en longslagader)

Categorie
Hart en bloedvaten
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Ademhalingsproblemen, Conditieverlies, Ernstig ongemak, Flauwvallen, Gewichtsverlies, Hartfalen, Hartruis, Hoesten, Moeite met inspanning, Snel buiten adem, Verhoogde hartslag, Vermoeidheid, Versnelde ademhaling
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Persisterende ductus arteriosis botalli (PDAB) is een hartaandoening. De ductus arteriosis is een bloedvat dat tijdens de dracht functioneel is, maar na de geboorte hoort te sluiten. Indien het bloedvat na de geboorte open blijft, is er sprake van PDAB.

Het gevolg is dat het bloed van de lichaamsslagader (aorta) naar de longslagader (arteria pulmonalis) stroomt. Vanwege de grote capaciteit van de longvaten is de grotere hoeveelheid bloed geen probleem. Het extra bloed komt daarna echter terug in de linkerhelft van het hart en zorgt daar wel voor extra belasting. Het hart moet harder pompen om de grotere hoeveelheid bloed weg te pompen. De aandoening leidt daardoor uiteindelijk tot hartfalen. Wanneer hartfalen ontwikkelt, zal de hond moeite krijgen met inspanning en eerder vermoeid zijn en in een later stadium vocht achter de longen ontwikkelen en daardoor ademhalingsproblemen krijgen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek, het horen van een hartruis en de bevindingen van een echo van het hart (echocardiografie).

Behandeling

De behandeling bestaat uit het sluiten van de ductus arteriosus, wat een zeer invasieve, specialistische en kostbare operatie is.

Deel deze pagina