Cornea ulcus (zweer op het oog)

Categorie
Ogen
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Goed tot matig
Symptomen
Chronische irritatie van het hoornvlies, Irritatie van het hoornvlies, Rode ogen, Tranende ogen
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Beschrijving

Bij deze aandoening is er in het oog een afwijkende, verkleurde plek te zien. Het hoornvlies is daar ernstig beschadigd, dikwijls ontstoken, en heeft een andere kleur. Je ziet dit vaak bij kortsnuitige hondenrassen met uitpuilende ogen. Doordat de ogen niet goed sluiten, ontstaat er in het midden van het oog droogheid. Een andere oorzaak kan zijn dat haartjes van huidplooien op de neus, in het oog steken. In veel gevallen is de beschadiging pijnlijk en irriterend. Honden knijpen met het aangedane oog, en het oog traant.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van een oogonderzoek door een dierenarts.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het aanbrengen van vitamine A en antibioticazalf in het oog, meerdere malen per dag. Soms blijft er een litteken op het hoornvlies achter, dat het zicht beperkt.

Bij honden met grote ogen wordt aangeraden de ogen dagelijks met vitamine-A-druppels of kunsttranen te behandelen om hoornvliesletsels te voorkomen. Als de beschadiging wordt veroorzaakt doordat haren van huidplooien op de neus in het oog steken, moeten deze huidplooien door middel van een operatie verwijderd worden.

Deel deze pagina