Koop geen kortsnuitige hond!

koop geen kortsnuit
Het extreme uiterlijk van kortsnuitige honden veroorzaakt tal van ernstige aandoeningen

Kortsnuitige hondenrassen zoals de mopshond en de Engelse en Franse bulldog zijn erg populair, maar de dieren lijden ernstig onder hun extreme uiterlijk. Daarom vragen we consumenten: koop geen hond met een te korte snuit en afgesloten neusgaten!

Levenslang lijden

Veel mensen vinden honden mopshonden en Franse bulldogs met een korte snuit schattig vanwege het koddige uiterlijk en hun gesnurk. Dit snurken is echter niet schattig, maar zielig. Het geluid wordt veroorzaakt door geblokkeerde luchtwegen en is een symptoom van de ernstige ademnood. De korte snuit en de kenmerkende gedrongen bouw veroorzaken nog tal van andere gezondheidsproblemen.

Kortsnuitige honden:

  • raken snel oververhit tijdens het wandelen
  • lijden aan slaapapneu en kunnen vaak daardoor niet goed slapen
  • hebben vaak pijnlijke oogaandoeningen
  • eten moeilijk en hebben allerlei gebitsproblemen
  • hebben pijnlijke ontstekingen in de neusplooi
  • hebben oogbeschadigingen doordat de haren van de neusplooi in het oog prikken
  • hebben wervelafwijkingen en daardoor rug- en nekhernia’s
  • kunnen zich door hun afwijkende bouw vaak alleen nog maar voortplanten via kunstmatige inseminatie
  • worden meestal via een keizersnede geboren omdat het bekken van de moeder te nauw is en de kop van de pup te breed

Hoge rekeningen dierenarts

Een kortsnuitge hond kost in aanschaf al snel 1.500 tot 2.500 euro. Een nieuwe eigenaar realiseert zich meestal niet dat daar nog hoge dierenartskosten bovenop komen. Voor operaties aan de luchtwegen, voor behandelingen van hernia’s, voor allergiebehandelingen, voor oogoperaties, correcties van de neusplooien en ga zo maar door.

Draag niet bij aan dierenleed: koop geen kortsnuitige hond!

In Nederland is het inmiddels illegaal om kortsnuiten te fokken, maar het is nog niet verboden om ze te kopen of te verkopen. Zowel in Nederland als vanuit het buitenland worden de dieren nog steeds verkocht. Deze zieke handel in ongezonde dieren moet stoppen!

Help mee in de strijd tegen hondenleed en koop geen kortsnuit!

Dit wordt onderschreven door dierenartsen via de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde en Caring Vets. Ook dierenbeschermingsorganisatie Sophia-Vereeniging steunt deze oproep.

Rassen met een te korte snuit zijn onder andere: 

Voorbeelden van hondenrassen met een te korte snuit

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.