Bullterriër miniatuur

Bullterriër miniatuur

Deze kleine rashond heeft grootse problemen zoals hartaandoeningen, geboorteproblemen, en er komt blindheid voor door lensluxatie.

Geboorteproblemen

De bullterriër miniatuur is een verkleinde versie van de bullterriër en daardoor heel compact gebouwd. Dit heeft tot gevolg dat het lichaam uit verhouding is, waardoor de pups niet via de natuurlijke weg geboren kunnen worden (dystocia). De pups passen gewoonweg niet door het bekken van de moeder.

Lensluxatie - blindheid

Er komt geregeld lensluxatie voor bij dit ras. Dat betekent dat de lens in het oog loslaat en dat zorgt voor blindheid. Er is voor deze aandoening een DNA-test beschikbaar en daardoor kan de aandoening voorkomen worden.

Hartaandoeningen

Aorta stenose en lekkende hartkleppen zijn aandoeningen die voorkomen. Ze kunnen leiden tot hartfalen. Dat loopt vaak fataal af ondanks medicatie.

Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen
8
Risico

Hoog risico op erfelijke aandoeningen

In de (vak)literatuur worden nog meer erfelijke aandoeningen genoemd. Vaak bestaat hiervoor weinig bewijs of komt de aandoening in Nederland zelden voor, dan wel is het ongerief nihil. Deze aandoeningen worden hier voor de volledigheid wel getoond, maar krijgen een score nul.

Aortastenose (vernauwing van de hoofdslagader) (1) 2020 Rasvereniging MBTV pagina over gezondheid
Chronische nieraandoening (langdurig nierfalen) (1) 2020 Rasvereniging MBTV pagina over gezondheid
Dystocia (moeilijke geboorte) (2) Evans KM et al., 2010
IDID
Larynxparalyse (JLPP - juveniele larynx paralyse en polyneuropathie) (verlamming stembanden) (1) 2020 Rasvereniging MBTV pagina over gezondheid
Lensluxatie (loslating van de lens) (6) 2020 Rasvereniging MBTV pagina over gezondheid
CIDD
L-OFFA
Peelman LJ, 2009
IDID
Sargan et al
Letale acrodermatitis (LAD) (1) Bauer et al, 2018, LAD
Myxomateuze mitralisklepinsufficiëntie (lekkage van de linkerhartklep) (1) 2020 Rasvereniging MBTV pagina over gezondheid
Persisterende pupillaire membranen (overgebleven oogmembranen) (1) CIDD
Deel deze pagina