Letale acrodermatitis (LAD)

Categorie
Afweersysteem
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Blaren, Chronische diarree, Ernstig ongemak, Gevoelig voor secundaire infecties, Groeivertraging, Haarverlies, Hoesten, Infectiegevoelige huid, Jeuk, Ontsteking, Overlijden, Pijnlijke voeten, Verteringsproblemen
DNA-test beschikbaar?

Ja, voor de rassen:

Beschrijving

Letale acrodermatitis (afgekort LAD) is een immuunziekte die alleen bij de (miniatuur-)bullterriër voorkomt en altijd tot de dood leidt (letaal betekent ‘dodelijk’). Een hond krijgt de aandoening als allebei zijn ouders het ziekmakende gen doorgeven. Door middel van gentesten kan voorkomen worden dat er zieke honden geboren worden. 

Honden met deze aandoening kunnen geen zink opnemen en daardoor gaat er in de stofwisseling en het afweersysteem van alles mis. Puppy’s met de ziekte blijven al snel achter in de groei en zijn kleiner dan hun gezonde nestgenoten.

Als de hond ouder wordt zijn er verschillende klachten: verdikkingen en korsten op de huid en poten, pijnlijke ontstekingen in de huid, verdikte voetzolen, afbrokkelende nagels, blaren op de lippen, neus of mond, diarree en longontsteking. De hond gaat uiteindelijk dood aan ontstekingen van de darmen of longen. Vaak worden de honden niet ouder dan twee jaar.

Diagnose

De dierenarts kan de diagnose vermoeden op basis van de symptomen die de hond heeft. Met een DNA-test kan de diagnose bevestigd worden.

Behandeling

Er is geen behandeling voor letale acrodermatitis. Alleen symptomen kunnen worden bestreden met pijnstillers en antibiotica. Uiteindelijk zal de hond overlijden aan de ziekte omdat de longen en darmen ontstoken raken. Vaak wordt er al voor die tijd voor euthanasie gekozen omdat de hond te erg lijdt.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina