Aortastenose (vernauwing van de hoofdslagader)

Categorie
Hart en bloedvaten
Ernst
Matig ernstig
Behandelbaarheid
Slecht

Symptomen

Benauwdheid, Conditieverlies, Flauwvallen, Groeiproblemen, Hartfalen, Hartruis, Hoesten, Moeite met inspanning, Sloomheid, Verhoogde hartslag, Versnelde ademhaling

Beschrijving

Aortastenose is een aangeboren hartaandoening waarbij de aorta ofwel hoofdslagader van het hart vernauwd is. Hoe erger de vernauwing is, hoe ernstiger de ziekte. Om voldoende zuurstofrijk bloed rond te pompen moet het hart harder werken tegen een hogere druk. Het hart krijgt daardoor een veel te dikke spierwand. Uiteindelijk ontstaat hartfalen, hartinfarcten en vaak ernstige ritmestoornissen. Klachten die onder meer optreden zijn flauwvallen, ademnood of plotselinge sterfte. De meeste honden met een ernstige vernauwing overlijden al op jonge leeftijd. Bij minder ernstige vormen is er een redelijke levensverwachting.

Diagnose

De diagnose aortastenose wordt vermoed na het horen van een hartruis door de dierenarts bij het lichamelijk onderzoek. Een echo van het hart en de aorta, inclusief het meten van de bloedstroomsnelheid, is nodig voor de definitieve diagnose.

Behandeling

Er is geen behandeling mogelijk om de aandoening te genezen. Wanneer hartfalen optreedt door aortastenose kan het hart tijdelijk ondersteund worden met medicijnen, maar in dit stadium is de prognose slecht.

Deel deze pagina

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)