Larynxparalyse (JLPP - juveniele larynx paralyse en polyneuropathie) (verlamming stembanden)

Categorie
Zenuwstelsel
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Benauwdheid, Ernstig ongemak, Kokhalzen, Moeite met inspanning, Slikproblemen, Snel buiten adem, Snurkende ademhaling, Verlamming
DNA-test beschikbaar?

Ja, voor de rassen:

Beschrijving

Larynxparalyse is een aandoening van het zenuwstelsel waarbij de spieren in het strottenhoofd (larynx), die normaliter de luchtpijp openen bij de ademhaling, verslappen of verlamd raken. De dieren kunnen erg benauwd worden en soms zelfs blauw aanlopen of stikken. De ziekte verloopt meestal geleidelijk: eerst verandert het stemgeluid, later wordt ademen steeds moeilijker en krijgt de hond het vaker benauwd. Larynxparalyse komt meestal voor bij oudere honden van grotere hondenrassen. Bij de Rottweiler begint de ziekte in tegenstelling tot bij andere rassen al op jonge leeftijd, vanaf  elf weken leeftijd en verloopt zeer progressief. Behalve problemen met het strottenhoofd worden ook andere zenuwen aangetast waardoor de dieren moeilijk gaan lopen en uiteindelijk verlamd raken.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, de bevindingen op een röntgenfoto en een onderzoek van de spieren in het strottenhoofd (elektromyografie). Voor de Rottweiler is er een DNA-test beschikbaar.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een invasieve operatie om de stemspleet te verwijden, die pas kan plaatsvinden bij ernstig benauwde patiënten als de ademhaling gestabiliseerd is. In geval van benauwdheid dient acuut te worden ingegrepen om verstikking te voorkomen. Voor de Rottweiler is er geen therapie mogelijk en zal gekozen moeten worden voor euthanasie als het leven ondraaglijk wordt.

Deel deze pagina