Demodicosis (gevoeligheid voor infectie met Demodex-mijt)

Categorie
Huid en haar
Ernst
Matig ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Gevoelig voor secundaire infecties, Haarverlies, Infectiegevoelige huid, Jeuk, Rode huid, Schilferige en/of korstvormige huid
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Demodicosis is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door onvoldoende afweer tegen demodex mijten. Deze mijt is normaliter in kleine hoeveelheden in de huid aanwezig, maar veroorzaakt dan geen klinische verschijnselen. Bij demodicosis is de balans verstoord, waardoor de mijt wel gezondheidsproblemen geeft en soms zelfs over de hele huid verspreidt. Demodicosis treedt veelal op in het eerste levensjaar en wordt daardoor ook wel 'puppyschurft' of 'jonge honden schurft' genoemd. Onderstaande rassen zijn gevoeliger voor deze infectie, mogelijk door een bepaalde eigenschap in hun huid of vacht.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek en huidonderzoek. Er wordt een afkrabsel van de huid gemaakt, waarbij het huidmateriaal onder de microscoop wordt bekeken om de mijt te kunnen waarnemen.

Behandeling

De behandeling bestaat uit medicatie, pipetten en/of speciale shampoos, afhankelijk van de ernst en de leeftijd van de hond. Bij de rassen met een verhoogde gevoeligheid kan de aandoening erg hardnekkig zijn en zal de behandeling langdurig moeten worden voortgezet.

Deel deze pagina