
De Tweede Kamer heeft vandaag een nieuwe wet aangenomen waarmee dierverwaarlozers eindelijk een houdverbod kan worden opgelegd. Een geweldig succes voor de dieren! Dier&Recht strijdt al sinds 2019 voor deze maatregel.
Met de nieuwe ‘wet aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing’ kan tegen langdurige dierverwaarlozing harder worden opgetreden. Een rechter kan straks namelijk een verbod op het houden van dieren als zelfstandige maatregel opleggen. Nu kan dat alleen als extra maatregel bij een voorwaardelijke straf. De Tweede Kamer heeft bepaald dat het houdverbod in zeer ernstige gevallen zelfs voor levenslang kan worden opgelegd!
Nieuwe wet biedt dieren meer bescherming
Daarnaast wordt de maximumstraf voor dierenmishandeling en dierverwaarlozing verhoogd van 3 naar 5 jaar gevangenisstraf. Verder kan de officier van justitie dieren al voor de zitting laten weghalen bij de verdachte. Daarmee wordt voorkomen dat de mishandeling of verwaarlozing in de tussentijd doorgaat.
Wetsvoorstel nu naar Eerste Kamer
Voordat de wet kan worden ingevoerd, moet de Eerste Kamer er nog mee instemmen. Gelukkig is er ook daar brede steun voor deze maatregelen. De nieuwe wet wordt daarna eindelijk, 13 jaar nadat de Tweede Kamer voor het eerst voorstelde een zelfstandig houdverbod in te voeren, van kracht.
Overheid gedoogt jarenlange dierverwaarlozing op probleemboerderijen
Maar: de nieuwe wet is pas de eerste stap. Om dieren tegen dierverwaarlozing te beschermen moet ook het toezicht en de handhaving door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op orde zijn.
Uit recent onderzoek van Dier&Recht blijkt dat de NVWA gedoogt dat honderden veebedrijven hun dieren al jarenlang ernstig verwaarlozen. Zo heeft de overheidsinstantie de afgelopen jaren met een administratieve truc honderden bedrijven van de lijst met ‘risicobedrijven’ gehaald. Bij de bedrijven die ze wel inspecteren wordt vaak ernstige dierenmishandeling geconstateerd. Maar ondanks de structurele overtredingen laat de NVWA de dieren bijna altijd achter bij de overtreders. Onacceptabel!
Wil jij ook dat deze dieren zo snel mogelijk worden geholpen? Teken dan onze petitie en vraag de minister om in te grijpen bij de NVWA!