Bij elke controle hongerige, dorstige, zieke en gewonde dieren

“Ziek, kreupel, pijn lijdend en zeer mager varken met kromme rug, doffe huid met lange haren en hangende oren.”
NVWA-dierenarts in inspectierapport: “Ziek, kreupel, pijn lijdend en zeer mager varken met kromme rug, doffe huid met lange haren en hangende oren.” Foto: NVWA

Op ‘veehouderij A’ worden dieren al meer dan 10 jaar lang verwaarloosd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weet ervan, maar haalt de dieren niet weg.  Dit is slechts één van de vele schrijnende gevallen in de door Dier&Recht opgevraagde documenten. Help jij mee om deze horrorstallen te sluiten?

Meer dan 10 jaar lang ellende

Uit de inspectiehistorie blijkt dat de NVWA het bedrijf al sinds 2012 vrijwel jaarlijks inspecteert en daarbij iedere keer zeer ernstige wetsovertredingen constateert. Zoals zieke en gewonde dieren, het niet op tijd inschakelen van een dierenarts, kreupele dieren, magere dieren, geen voer en/of water en vieze huisvesting.

https://youtu.be/VfZNicTYiIo

Opnieuw controle, opnieuw zeer ernstige overtredingen

Ook in het meest recente inspectierapport is het weer raak:

  • Kalveren zonder voer, zonder water, in te kleine hokken en in onhygiënische omstandigheden
  • Runderen zonder water, ziek en kreupel, onder de mest
  • Zieke runderen waarvoor geen dierenarts was geraadpleegd
  • Schapen en lammeren in vervuilde hokken, zonder geschikt drinkwater
  • Geiten in vervuilde hokken
  • Een ziek varken (mogelijk al maandenlang) waarvoor geen dierenarts is gebeld, die direct moest worden geëuthanaseerd
  • Scherpe en uitstekende delen in de stal
  • Mest tot boven de roosters
  • Mest in de drinkwaterbakken
  • Verrot voer

Tijdens de inspectie worden er maar liefst 23 overtredingen geconstateerd. De inspecteurs concluderen: “Kennelijk en gelet op onze bevindingen zien overtreders het belang van een juiste verzorging van hun dieren niet in.”

NVWA grijpt niet in en haalt de dieren niet weg

Ondanks al deze gruwelijke misstanden besluit de NVWA om de dieren wéér niet weg te halen bij het bedrijf. Onbegrijpelijk! De NVWA draagt hiermee bij aan ernstige dierverwaarlozing, en beschermt zo niet de dieren maar de overtreders. Dit moet stoppen!

Bedrijf A krijgt voor de zoveelste keer ‘nieuwe’ maatregelen opgelegd; dezelfde maatregelen die al langer dan 10 jaar niet werken. Het is misselijkmakend dat deze verwaarloosde dieren aan hun treurige lot worden overgelaten. Op naar het volgende inspectierapport.

Vind jij ook dat deze horrorstal zo snel mogelijk moet sluiten? Teken de petitie!

Deel dit artikel
Erik Peschier

Dieren hebben recht op een leven vrij van pijn en gevangenschap, maar worden in onze samenleving geëxploiteerd als gebruiksartikel of ter vermaak van de mens. Wanneer je je eenmaal bewust bent van het gigantische dierenleed dat het huidige (voedsel)systeem veroorzaakt, laat dit je niet meer los. Als inhoudelijk medewerker en campaigner zet ik me daarom elke dag in om dit te veranderen. Door bewustzijn te creëren, de rechten van dieren te verdedigen en wetgeving te beïnvloeden werk ik aan een wereld waarin alle dieren bestaansrecht hebben en een leven kunnen leiden waar ze recht op hebben.