Overheid laat dieren achter bij dierverwaarlozers

kalf
De NVWA laat verwaarloosde dieren achter bij falende veehouders. Foto: NVWA

Onlangs zijn acht verwaarloosde runderen en een kalf geëuthanaseerd bij een Drentse melkveehouder. De dieren waren zo ver heen dat een dierenarts ze ter plaatse uit hun lijden moest verlossen. De rest van de dieren wordt achtergelaten bij de verwaarlozer. Hoe is dat mogelijk?

Inslapen enige optie

Na een anonieme melding gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op 3 augustus langs bij de betreffende boer. Inspecteurs treffen daar ernstig verwaarloosde, kreupele koeien aan. De boer krijgt een waarschuwing en tijd om zijn zaken op orde te brengen. De inspecteurs komen drie weken later terug voor een herinspectie. Inmiddels zijn acht runderen en een kalf er dan zo slecht aan toe dat de dierenarts ze alleen nog kan laten inslapen.

Wat dan volgt is onbegrijpelijk: de NVWA laat de rest van de dieren opnieuw achter op het bedrijf. “Deze dieren zijn door een dierenarts onderzocht en gezond genoeg bevonden, zodat de NVWA geen reden heeft de dieren mee te nemen.”  Een structureel falende veehouder met negen dode dieren is blijkbaar niet genoeg voor de NVWA.

Uitzichtloos lijden

Het is misselijkmakend dat deze dieren aan hun treurige lot worden overgelaten. En dit is geen incident. In april bericht EenVandaag dat dieren op tientallen tot honderden veehouderijen ernstig worden mishandeld en verwaarloosd. De overheid is op de hoogte maar grijpt niet in, vertellen (ex-)medewerkers van de NVWA in de tv-uitzending.

Onderzoek van Dier&Recht naar inspectierapporten van de NVWA maakt pijnlijk duidelijk hoe gruwelijk en langdurig de dieren in probleemstallen lijden. De pagina’s staan vol met zieke, gewonde, verhongerende en kreperende dieren in uitzichtloze situaties.

Dieren blijven achter bij verwaarlozers

Dier&Recht vond bedrijven waar dieren al meer dan 10 jaar lang worden verwaarloosd. NVWA inspecteurs zien jaar in jaar uit dezelfde ernstige overtredingen. Zieke en gewonde dieren, het niet op tijd inschakelen van een dierenarts, kreupele dieren, magere dieren, geen voer en/of water en vieze huisvesting.

Ondanks dit soort gruwelijke misstanden, haalt de NVWA de dieren vrijwel nooit weg bij de verwaarlozers. De NVWA beschermt niet de dieren maar de overtreders en draagt zo actief bij aan het in stand houden van ernstig dierenleed. Dit moet stoppen!

Dier&Recht roept de ministers van Landbouw en Justitie op om de bescherming van de dieren in deze horrorstallen niet langer over te laten aan de NVWA. Het openbaar ministerie moet het onderzoek naar deze structurele wetsovertreders overnemen. Alle risicobedrijven moeten opnieuw worden bezocht en bedrijven die nog steeds in overtreding zijn, moeten een verbod krijgen op het houden van dieren. En het belangrijkste: alle verwaarloosde dieren moeten direct worden gered uit de horrorstallen.

Help jij de dieren? Teken de petitie voor een einde aan horrorstallen!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!