Perzische katten op kattenshow Schiedam zijn er slecht aan toe!

een pers
Een pers, niet de kat uit het verhaal.

Op 12 en 13 september was het zover: na maanden van afzeggingen wegens het coronavirus, werd er weer een kattenshow gehouden. De show vond plaats in Schiedam, zonder publiek. De foto’s liegen er niet om! De Perzische katten hebben veel te korte snuiten. Ze lijden!

Showkatten zijn het voorbeeld voor de fokkerij

Katten op shows zijn dé voorbeelden voor de fokkerij, en al helemaal als ze in de prijzen vallen. Zo ook de kater Koh I Noor van Rijana,(foto uit 2018) die de Felikat-award van deze show won. Deze kat heeft geen snuit: zijn neus zit tussen zijn ogen en zijn neusgaten zijn volledig afgesloten. Een drama! En met de overige prijswinnaars is het al niet beter gesteld. De verwachting voor de levenskwaliteit van de komende generatie perzen mag somber genoemd worden. Slecht voorbeeld doet slecht volgen in de raskattenwereld…

Overleg met raskattenverenigingen levert weinig op

Dier&Recht heeft het afgelopen jaar overleg gevoerd met de kattenverenigingen. Slechts één vereniging heeft daar positief op gereageerd door te besluiten om perzen voorlopig te weren in haar shows en geen nieuwe fokkers toe te laten. De overige tien deden niets om het fok- of showbeleid te verbeteren ten behoeve van het welzijn van de pers. Ze wachten op wettelijke regels voor de minimale lengte van kattensnuiten – en intussen blijven ze het fokken van zieke katten gewoon toestaan.

Help mee en eis regels voor de kattensnuit! 

Het is duidelijk. Wettelijke regels voor de lengte van een kattensnuit zijn hard nodig. Help mee en teken de petitie!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.