Raskattenvereniging weert Perzische kat

Perzische kat

Dier&Recht heeft vorig jaar een aantal handhavingsverzoeken ingediend tegen fokkers van Perzische katten. De fokkers kregen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een waarschuwing vanwege het overtreden van de wet. Eén fokker stopte daarop met het fokken van deze extreme katten. Ook de Nederlandse Raskatten Vereniging (NRKV) nam drastische besluiten.

Katten met extreem korte snuiten lijden

Perzische katten en Exotic shorthairs hebben extreme gezondheidsproblemen. Door hun veel te korte snuit zijn de katten benauwd en hebben ze gebitsproblemen en oogaandoeningen. In veel gevallen hebben ze een waterhoofd.

NRKV neemt stevige maatregelen

Naar aanleiding van de controles van de NVWA heeft de NRKV maatregelen genomen. Op shows van deze vereniging zijn Perzen tot nader order verboden: ze worden niet gekeurd en kunnen geen prijzen winnen. Wat een statement! Bovendien laat de vereniging geen nieuwe fokkers van Perzische katten en Exotics meer toe.

Eisen voor snuitlengte zijn essentieel

De vereniging vindt het van groot belang dat er duidelijke eisen komen voor de snuitlengte van katten, maar is van mening dat deze regels niet door haarzelf opgesteld moeten worden. In afwachting van wettelijke normen, wil ze nu wel vast kattenfokkers wakker schudden en kwalijke praktijken een halt toeroepen.

Help de katten en eis wettelijke regels voor de lengte van kattensnuiten: teken de petitie!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.