Strenge regels voor kattensnuiten: ze komen eraan

Strenge regels voor kattensnuiten komen eraan
Perzische katten ondervinden veel nadelen aan hun korte snuit: ze hebben problemen met ademhalen en snel last van oogzweren.

Katten met een te korte snuit lijden ernstig onder hun uiterlijk. Dat moet stoppen. Maar hoe lang moet een kattensnuit minimaal zijn om lijden te voorkomen? Duidelijke regels daarvoor komen eraan! Ze worden opgesteld door de faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht.

Waterhoofd, benauwdheid, oogziektes, gebitsafwijkingen…

Een te korte snuit veroorzaakt een hele rits ziektes en kwalen. Zo hebben veel Perzische katten problemen met ademhalen, eten ze moeizaam en hebben ze een grote kans op een waterhoofd. De oogkassen zijn zo ondiep dat de ogen uitpuilen, dit maakt de katten gevoelig voor oogzweren. Veel Perzische katten hebben traanogen en kijken scheel.

Regels voor de kattensnuit

Volgens de wet is het verboden dit soort katten te fokken. Een aantal fokkers ontving al een waarschuwing van de overheid. Maar het blijft onduidelijk welke snuitlengte dan wel acceptabel is om gezondheidsproblemen bij de kat te voorkomen. Dier&Recht is hierover al enige tijd in overleg met dierenartsen van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.

Er is nu goed nieuws: de Universiteit Utrecht gaat onderbouwde gezondheidscriteria opstellen voor katten. Deze criteria maken het voor de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) eenvoudiger om de wet goed te handhaven. Zo wordt het voor malafide fokkers steeds lastiger om ongestraft katten te fokken met schadelijke uiterlijke kenmerken zoals een veel te korte snuit.

Dier&Recht draagt bij in de kosten

Dit project kost veel geld. Dier&Recht heeft inmiddels –  via fondsen en donaties – een aanzienlijk deel bijeen gebracht, maar we zijn er nog niet helemaal. Wil je bijdragen aan het onderzoek naar gezonde kattensnuiten? Elk bedrag is meer dan welkom!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.