Raskattenverenigingen wachten wettelijke regels af

Pers

Dier&Recht startte eind 2019 een campagne voor duidelijke wettelijke regels voor de snuitlengte van katten. Afgelopen maanden benaderden we elf raskattenverenigingen met het verzoek zelf maatregelen te nemen om het fokken van langere snuiten bij kortsnuitige kattenrassen te stimuleren.

Verenigingen vinden hun gezondheidseisen al goed genoeg

Van de elf verenigingen die we benaderden, gingen er negen (verenigd in het Gezamenlijk Overleg Nederlandse Kattenverenigingen) met elkaar in overleg. In hun schriftelijke reactie op ons verzoek geven zij aan: “(…) dat de gezamenlijke Nederlandse kattenverenigingen hun verantwoordelijkheid reeds nemen door de bij hun aangesloten fokkers te ondersteunen bij een verantwoord en gezond fokbeleid.”

Met andere woorden: we doen het goed en veranderen niets. Wel geven ze aan dat er op termijn mogelijk overleg volgt met Dier&Recht.

De Nederlandse Raskatten Vereniging (NRKV) neemt wél maatregelen

Drie van deze verenigingen konden zich niet vinden in de handelwijze van het overlegorgaan en stapten uit het overleg. Een van hen, de NRKV, nam wél maatregelen naar aanleiding van ons verzoek. Op shows van deze vereniging zijn perzen tot nader order verboden; bovendien worden er geen nieuwe fokkers van perzen en exotics toegelaten. Dat is goed nieuws! Maar ook deze vereniging komt niet zelf met eisen naar haar fokkers ten aanzien van de snuitlengte: men wacht op wettelijke normen.

Wettelijke eisen snuitlengte zijn hard nodig

Heldere wettelijke regels voor de snuitlengte van katten zijn noodzakelijk om het welzijn en de gezondheid van de Perzische kat aanvaardbaar te krijgen! Het is duidelijk dat een verandering van het fokbeleid niet vanuit de rasverenigingen zal komen, maar van hogerhand moet worden opgelegd.

Teken en deel de petitie

Steun daarom de campagne van Dier&Recht waarmee we de overheid willen bewegen normen op te stellen voor de minimale snuitlengte van de kat!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.