Stop de Perzen!

Gesloten

Stop de Perzen!

Update: succes!

In 2019 werden door de overheid de eerste waarschuwingen uitgedeeld aan fokkers die Perzische katten fokten met veel te korte snuiten. Normen voor kattensnuiten zijn er nog niet, daarom loopt de campagne door en blijven we aandacht vragen voor dit onderwerp.

3.962 mensen hebben getekend!

3.962

De Pers is een van de populairste raskatten in Nederland. Die populariteit heeft een keerzijde: de raskenmerken van de Pers zijn in de loop der jaren steeds extremer geworden. Ze vormen een directe aantasting van zijn gezondheid en welzijn. Deze ongezonde fokpraktijk moet stoppen!

Zieke kat

Ernstige benauwdheid, gebitsproblemen, oogaandoeningen en geboren worden met een waterhoofd. Door inteelt en ongezonde fokpraktijken lijdt de Pers aan ernstige gezondheidsproblemen, vooral veroorzaakt door de steeds kortere schedel. Een natuurlijke bevalling is door de extreem afwijkende lichaamsbouw vaak niet mogelijk.

Handhaaf de wet

De wet Besluit houders van dieren, artikel 3.4 verbiedt het fokken van katten met schadelijke uiterlijke kenmerken. Als deze wet gehandhaafd zou worden, zouden er in Nederland geen extreme Perzen gefokt kunnen worden. Maar er wordt niet gehandhaafd, en dus gaan de fokkers gewoon door met het fokken van steeds ziekere dieren.

Duidelijke criteria

Om dit te stoppen moeten daarom zo snel mogelijk criteria worden opgesteld, zoals die ook voor honden zijn opgesteld. In die criteria moeten duidelijke schedelafmetingen en andere uitwendig meetbare kenmerken worden opgenomen. Inspecteurs van de NVWA, de instantie die in Nederland toeziet op dierenwelzijn, kunnen dan makkelijker de wet handhaven.

Teken de petitie!

Help mee een einde te maken aan het leed van de Pers en andere kortsnuitige katten. Teken de petitie waarin we minister Schouten (LNV) oproepen zo snel mogelijk met nieuwe foknormen te komen. Alleen dan kunnen fokkers die deze extreme, zieke katten fokken, worden aangepakt.

Bekijk hieronder het item over de Pers in Hart van Nederland van 22 september 2019:IFrame

Heb jij een tip of een klacht over een fokker? Stuur ons dan een e-mail op info@raskattenwijzer.nl

Video

In de media

| Dierenpraktijken | Geen kortsnuiten meer! P. 36-37 - Jaargang 25, winter 2020
| Sophia-vereeniging.nl | NVWA pakt fokkers van katten met korte snuit aan
Gesloten

Dier&Recht start een rechtszaak tegen de grootste Nederlandse kalverslachter om een einde te maken aan de import van Ierse kalfjes. Word jij medestander in onze juridische strijd?

Geef de Pers zijn snuit terug! 

Ik roep minister Schouten op om zo snel mogelijk de Pers en andere kortsnuitige katten wettelijk te beschermen. Ze moet een einde maken aan het onnodig lijden van deze dieren, en fokkers duidelijke regels opleggen.

Lees hier de volledige tekst

Petitietekst Stop de Perzen! 

Hooggeachte minister Schouten,

Ik maak me grote zorgen over de steeds extremere raskenmerken van de Pers, die een directe aantasting vormen van de gezondheid en het welzijn van de dieren.

Zieke kat

De gezondheidsproblemen bij Perzen zijn extreem en onnodig. De ernstige benauwdheid, gebitsproblemen, de vele oogaandoeningen en het waterhoofd: ze zijn allemaal te voorkomen. Al deze problemen zijn duidelijk te herleiden naar de ongezonde fokpraktijken, waarbij de meeste klachten worden veroorzaakt door de steeds kortere schedel.

Handhaaf de wet

De wet Besluit houders van dieren, artikel 3.4 is heel duidelijk: het is verboden om katten te fokken met schadelijke uiterlijke kenmerken. Als deze wet gehandhaafd zou worden, zouden er in Nederland geen extreme Perzen gefokt worden. Maar de wet - uw wet - wordt niet gehandhaafd, en dus gaan de fokkers gewoon door met het fokken van steeds ziekere dieren.

Duidelijke criteria

Om dit te stoppen moeten daarom zo snel mogelijk criteria worden opgesteld, zoals die ook voor honden zijn opgesteld. In deze criteria moeten duidelijke schedelafmetingen en andere uitwendig meetbare kenmerken worden opgenomen. Inspecteurs van de NVWA kunnen dan makkelijker de wet handhaven. U hebt rondom de criteria voor kortsnuitige honden laten zien dat u het probleem ter harte neemt. Ik zie daarom geen enkele reden om niet dezelfde duidelijkheid te creëren voor katten.

Mijn oproep

Ik wil dat u een einde maakt aan het lijden van de Pers en andere kortsnuitige katten. Daarom roep ik u op zo snel mogelijk met foknormen te komen. Alleen dan kunnen fokkers die deze extreme, zieke katten fokken, worden aangepakt.

Hoogachtend,

Voor- en achternaam (worden automatisch ingevuld)

Statusbericht


Deze campagne is afgelopen
Meer doen voor de dieren?
Doneer nu!

    Deel deze campagne