Overheid maakt geen einde aan kattenjacht

Katten doodschieten mag in Friesland
Het afschieten van (zwerf)katten heeft geen enkel effect op de alsmaar dalende populatie van weidevogels.

De minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal-Zeggelink, gaat niets doen tegen de jacht op katten in Friesland. Dat zegt zij in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren. Daarmee zijn katten in Friesland vogelvrij verklaard en kunnen jagers ze op elk gewenst moment afschieten.

Afschieten van katten geen oplossing

Friesland schiet (zwerf)katten dood om de weidevogels te beschermen. Maar het afschieten van katten heeft geen enkel effect op de almaar dalende populatie van weidevogels. Schiet je het ene roofdier af, dan komt de andere ervoor in de plaats. Daar komt nog bij dat katten nauwelijks jagen op kuikens. Ze eten liever muizen en roven zeker geen eieren uit nesten. De belangrijkste roofdieren voor eieren en kuikens van weidevogels zijn andere (beschermde) diersoorten, zoals de steenmarter, hermelijn, kiekendief en vos.

Hoe bescherm je de vogels dan wel?

Het doodschieten van katten is dus niet de oplossing voor meer weidevogels in Nederland. Daarvoor zijn andere - meer diervriendelijke - maatregelen van belang:

 • Vergroot en verbeter het leefgebied
  Richt meer gebieden in als broedgebied. Zorg daarbij voor voldoende schuilplekken. Dit kan in de vorm van heggen en struiken langs en tussen weilanden.
   
 • Aanscherping van het maaibeleid
  Geen weilanden maaien voor het uitvliegen van de jongen. Dat betekent pas na 1 juli maaien.
   
 • Vergroot de voedingsbron
  (Weide)vogels eten veel zaden, insecten en wormen. Het aanleggen van bloemrijke weides en natte weilanden (plas-drasgebied) zorgt voor meer voeding waardoor vogels makkelijker overleven.
   
 • Maak vossenafrasteringen
  In tegenstelling tot het doodschieten van dieren die eieren en kuikens eten, helpt het wel om hun leefgebied af te rasteren. Uit onderzoek van Sovon blijkt dat zonder vossenraster 78 procent van de eieren en kuikens wordt opgegeten, en mét vossenraster slechts 7 procent.

De hoofdoorzaak voor de afname van het aantal weidevogels is de intensieve landbouw. Daar moeten dan ook de meeste maatregelen worden genomen.

Friesland, stop met het doodschieten van katten!

Het is absurd dat Friesland katten blijft afschieten en niet wordt teruggefloten door de minister. Dier&Recht is een juridische procedure gestart om het afschieten van zwerfkatten te verbieden. Met een petitie oefenen we extra druk uit op de provincie Friesland. Wil jij ook een einde aan de jacht op katten? Teken de petitie!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.