NVWA Inspecteur Dierenwelzijn: STOP met het kopen van pups!

tweet
Mopshonden mogen niet meer gefokt worden in Nederland, maar Marktplaats staat er vol mee

Een Inspecteur Dierenwelzijn van de NVWA plaatste onlangs een opvallend bericht op Twitter: “STOP met het kopen van pupjes. Dan is de malafide handel afgelopen.”

tweet
Koop geen pups

Het is de omgekeerde wereld: mensen moeten maar geen pups meer kopen omdat de overheid geen vat krijgt op de malafide handel in honden. De inspecteur van het NVWA noemt het probleem te groot om overal langs te gaan. Dat betekent echter niet dat de organisatie zomaar haar verantwoordelijkheid kan afschuiven de koper. Zolang foute fokkers geen boetes krijgen, zullen ze niet stoppen met fokken.

Koper heeft invloed

Natuurlijk heeft de consument invloed op de markt. Elke koper heeft de plicht om voor de aankoop van een hond te onderzoeken of de pup goed is gefokt. Maar de koper is vaak een leek, en je kunt nou eenmaal niet alles weten en controleren. Bovendien zijn er veel effectievere manieren om de illegale handel te bestrijden.

Marktplaats verdient aan het leed van honden en baasjes

Op Marktplaats worden elke dag ongezonde pups aangeboden door malafide handelaren uit binnen- en buitenland. Veel van deze honden mogen in Nederland niet eens gefokt worden vanwege erfelijke ziektes of ongezonde uiterlijke kenmerken als te korte snuiten en te kleine lijfjes. Marktplaats verdient goed aan die advertenties, over de rug van zieke puppies en hun onwetende baasjes. Dier&Recht meldde ruim twee maanden lang illegale hondenadvertenties bij Marktplaats, maar het verkoopplatform heeft geen enkele advertenties verwijderd.

Handelsverbod van zieke honden en registratieplicht fokker

Een handelsverbod voor honden die in Nederland niet gefokt mogen worden, zou al veel problemen oplossen. Dan is Marktplaats verplicht om dit soort advertenties direct te verwijderen. Bovendien zou altijd duidelijk moeten zijn welke fokker een pup heeft geleverd. Dat maakt het voor de NVWA heel eenvoudig om boetes uit te delen aan fokkers die de fout ingaan.

Dier&Recht strijdt voor een handelsverbod en strikte handhaving door de NVWA! Help je mee?

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts voor gezelschapsdieren werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.