Fokkers van kortsnuitige honden krijgen vrij spel tijdens coronacrisis

Fokkers van kortsnuitige honden krijgen vrij spel tijdens coronacrisis

Het fokken van kortsnuitige honden als Franse bulldogs en mopshonden is wettelijk verboden, maar de overheid weigert de wet te handhaven tijdens de coronacrisis. Dit leidt tot een nieuwe generatie ongezonde honden die continu benauwd zijn door een veel te korte snuit.

Al bijna een jaar geen controle op hondenfokkerij

Dier&Recht maakte vorig jaar bekend dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) al sinds maart niet meer controleert of fokkers zich aan de wet houden. De Partij voor de Dieren stelde Kamervragen naar aanleiding van die onthulling.

Minister Schouten: Handhaven van de wet heeft geen prioriteit

Minister Schouten antwoordt dat de NVWA tijdens de coronacrisis alleen controleert wanneer er sprake is van ernstige dierenwelzijnsrisico’s. Het fokken van honden zonder snuit, die levenslang benauwd zijn en allerlei gezondheidsproblemen ervaren, vindt de minister blijkbaar niet ernstig genoeg.

Alternatieve opties voor handhaving zijn mogelijk

Volgens de minister zijn de gezondheidsrisico’s te groot voor controleurs die op bezoek gaan bij fokkers. Alternatieve methodes om de wet wél te handhaven worden echter genegeerd. Het is bijvoorbeeld best mogelijk om fokdieren in de buitenlucht te inspecteren en daarbij voldoende afstand te houden. In veel gevallen kun je vanaf anderhalve meter prima beoordelen of neusgaten open zijn of niet. Ook is het goed mogelijk om op die afstand een inschatting te maken van de neuslengte. Strikte metingen zijn alleen noodzakelijk in twijfelgevallen. In dat geval kunnen videobeelden en foto’s ter plekke uitkomst bieden.

Strijd tegen illegale fokkerij gaat door

Dier&Recht is teleurgesteld dat de overheid volledig afziet van de inspecties die de gezondheid van kortsnuitige honden moeten waarborgen. Wij blijven illegale fokkers rapporteren bij de NVWA en we blijven druk uitoefenen op de overheid om de wet te handhaven.

Wil je op de hoogte blijven van onze campagnes voor gezonde honden? Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts voor gezelschapsdieren werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.