VVD wil handelsverbod voor mismaakte dieren

mopshond
De mopshond is een mismaakte hond.

Het is de hoogste tijd voor een handelsverbod op stukgefokte dieren, zoals mophonden, Franse buldogs, Perzische katten en bambino sphynxen. In Nederland mogen deze mismaakte dieren niet worden gefokt, maar nu worden ze massaal aangekocht vanuit het buitenland. Het onderwerp krijgt nu eindelijk politieke aandacht.

VVD zet in op handelsverbod voor mismaakte dieren

In het plenaire debat van 24 november informeerde Kamerlid Arne Weverling (VVD) bij minister Schouten naar een mogelijk importverbod op mismaakte dieren.

Weverling vroeg: “Kan de minister aangeven wat nu de stand van zaken is met betrekking tot de gesprekken die met onder andere Marktplaats gevoerd zijn om de registratie en de controle op de handel in dieren te verbeteren? En hoe staat de minister tegenover een mogelijk importverbod voor dieren die gefokt zijn op bepaalde dieronvriendelijke uiterlijke kenmerken, terwijl dit in Nederland verboden is?”

Marktplaats doet (nog) niets!

Vorige week sprak onze dierenarts Kelly Kessen nog met Marktplaats over deze kwestie. Helaas wil het handelsplatform nog niet zo ver gaan om de mismaakte dieren – die in Nederland niet eens gefokt mogen worden – actief te weren van de website. Dier&Recht blijft druk uitoefenen op Marktplaats; er staan al vervolggesprekken op de agenda. Wellicht dat de politieke aandacht voor dit onderwerp bijdraagt aan een snelle oplossing voor dit groeiende probleem.

Help jij mee de illegale hondenhandel te stoppen? Meld foute advertenties bij Marktplaats!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.