Marktplaats helpt malafide handelaren bij puppyhandel

Marktplaats helpt malafide handelaren bij puppyhandel

De telefoon gaat: het is Marktplaats, afdeling marketing. Er wordt gevraagd of we geïnteresseerd zijn in een pluspakket, om onze minihondjes beter en sneller te verkopen. Namens Dier&Recht plaatsten we een aantal nepadvertenties op Marktplaats om mensen te waarschuwen tegen het aanschaffen van zulke hondjes. En nu hoopt Marktplaats extra te verdienen aan ‘onze minihondjes’ door te helpen bij de verkoop!

Extra wrang: toen we Marktplaats wilden spreken over de advertenties voor illegale honden hebben we wekenlang moeten bellen voordat iemand ons eindelijk te woord wilde staan. Maar als Marktplaats iets kan verdienen aan illegale advertenties dan weten ze ons ineens goed te vinden.

Pluspakketten

Marktplaats legt uit hoe de pluspakketten werken. Voor twintig euro per vier weken krijgen we een mooi advertentieblok voor twee van onze advertenties, mogen we twee extra foto’s plaatsen, én is er de optie voor een sticker ‘gecontroleerde verkoper’. Voor vijftig euro per vier weken krijgen we vier foto’s extra, een mooie galerij voor onze overige advertenties, een websitelink en natuurlijk ook die sticker ‘gecontroleerde verkoper’.

Gecontroleerde verkoper: wat betekent dat?

‘Gecontroleerde verkoper’, dat klinkt wel erg betrouwbaar. Zouden de hondjes van zo’n verkoper dan toch gezond zijn? We zoeken het uit, en wat blijkt? De enige gecontroleerde gegevens van de verkoper zijn de identiteit, het bankrekening- en telefoonnummer. Natuurlijk gaat Marktplaats niet kijken of de aanbieder een betrouwbare fokker of handelaar is die zich netjes aan de wet houdt.

Handelaren en broodfokkers maken volop gebruik van deze pluspakketten

Een klein onderzoek in de door ons bij marktplaats gemelde advertenties laat zien dat die handelaren volop gebruikmaken van de pluspakketten. Een bijdrage van vijftig euro per maand is natuurlijk niets in verhouding tot de enorme winsten uit de malafide handel in illegale pups!

Marktplaats faciliteert de handel in zieke honden

Marktplaats laat zich hier van zijn slechtste kant zien. Het handelsplatform gedoogt niet alleen de foute fokkerij en handel in zieke honden, maar draagt hier zelfs actief aan bij aan de verkoop! Het platform helpt malafide fokkers om betrouwbaar over te komen met een certificaat voor gecontroleerde verkopers. Zou het platform überhaupt bereid zijn om advertenties te verwijderen waar zoveel geld aan verdiend wordt? Op dit moment is die meldknop op Marktplaats een farce!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts voor gezelschapsdieren werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.