Er komt nog veel meer fout paardenvlees onze kant op

Eerder dit jaar vroegen wij aandacht voor 'fout' paardenvlees dat uit Zuid-Amerika wordt geïmporteerd. Door het beruchte Mercosur-verdrag zal er alleen nog maar meer paardenvlees afkomstig van paarden die ernstig hebben geleden onze kant op komen.

Al sinds 2012 staat het welzijn van slachtpaarden in Argentinië, Uruguay en Canada ter discussie. Informatie over misstanden wordt ter plekke verzameld door onder meer Animals Angels USA. Stichting Dier&Recht zet zich samen met andere Europese dierenwelzijnsorganisaties in tegen deze misstanden omdat het vlees van de mishandelde paarden in heel Europa verkocht wordt. Nederlanders zijn de grootste afnemers, omdat het paardenvlees in snacks zit zoals frikandellen, kroketten, bitterballen en stoofvlees.

Wat gebeurde er in 2019?

  • In april informeerde Dier&Recht, samen met andere dierenwelzijnsorganisaties, de Europese Commissie over misstanden met paardenvlees uit Argentinië en Uruguay. Paarden gaan vanuit Noord-Amerika met ellendig lange transporten naar de slachthuizen in Zuid-Amerika en Canada. Onderweg krijgen ze niet de juiste zorg.
  • In juli informeerden we, nogmaals in coalitie, de Europese Commissie over misstanden in Canada bij het slachten van paarden voor de Europese markt. De veulens vriezen dood en paarden die er staan om vetgemest te worden krijgen geen goede zorg.
  • In augustus kwamen daar nog ergere misstanden bovenop, toen bleek dat veel van de paarden die in Argentinië naar de slacht gaan, gestolen paarden zijn. Bovendien werden in een weiland in de buurt van Buenos Aires ruim vierhonderd verwaarloosde paarden aangetroffen. Die waren allemaal bestemd voor een slachthuis dat ook exporteert naar vleeshandelaren in Nederland en België. Hiervan zijn schokkende beelden gemaakt.
  • Er zijn veel misstanden rondom de slachthuizen en het is zeer gecompliceerd om zo’n internationale markt diervriendelijk te maken. Tijdens (aangekondigde) inspecties waren er bijvoorbeeld helemaal geen paarden meer aanwezig. Zo worden controles gesaboteerd.

Anja Hazekamp (Europees Parlementslid voor de Partij voor de Dieren) stelde vragen aan de Europese Commissie over de geconstateerde misstanden, en vroeg of de import van dit paardenvlees kan worden gestopt. Maar het lijkt er juist op dat de handel in paardenvlees de komende vier jaar zal worden geliberaliseerd, door het beruchte Mercosur-verdrag. Door dat handelsverdrag zal er nog veel meer vlees en landbouwproducten onze kant opkomen die tegen veel lagere standaarden zijn geproduceerd.

Dier&Recht wil dat de traceerbaarheid van en de controles op paardenvlees verbeteren en dat de import van paardenvlees uit Argentinië, Uruguay en Canada stopt.

Het foute paardenvlees komt vooral terecht in snacks die te koop zijn bij onder meer Jumbo, Makro en Sligro. Help jij ons mee dit paardenleed te stoppen? Stuur dan een protestmail!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht