Ook veel misstanden bij paardenvlees uit Canada

copyright: TSB/AWF

Hoewel het meeste paardenvlees dat in de Nederlandse horeca verkocht wordt, afkomstig is uit slachterijen in Argentinië en Uruguay, komt een deel ook uit Canada. Ook daar zijn helaas onacceptabele misstanden aangetroffen.

Internationale campagne
Na Argentinië en Uruguay, waarover we vorige week schreven, blijkt het ook in Canada triest gesteld met de verzorging van slachtpaarden. Dit blijkt uit langdurig onderzoek van Animals’ Angels en Animal Welfare Foundation (AWF). Op initiatief van Tierschutzbund Zürich (TSB) strijden dierenrechtenorganisatie uit dertien landen, waaronder Dier&Recht, nu voor het einde van dit paardenleed. Veel van het paardenvlees dat in Nederland wordt verkocht, komt namelijk uit deze landen. Dit 'foute' paardenvlees wordt niet alleen verkocht als paardenvlees, maar wordt ook verwerkt in talloze snacks als frikandellen en bitterballen. 

Wat is er precies mis in Canada?
Paarden staan na lange transporten vanuit de VS in Canadese mesterijen. Deze mesterijen zijn vuil, de paarden hebben er geen schuilplaats en ‘s winters is het er zo koud dat de veulens dood vriezen. Op de mesterijen hoeft men zich niet aan Europese wetgeving te houden. Enkel in en om het slachthuis moet de behandeling van paarden aan Europese normen voldoen. De mesterijen direct naast het slachthuis, ook wel ‘tijdelijke holding pens’ genoemd, moeten wel voldoen aan de Europese wetten. Maar ook hier worden ernstige misstanden geconstateerd.  Paarden staan in de vrieskou buiten zonder beschutting en met te weinig ruwvoer.

Wat is er precies mis in Canada?
Paarden staan na lange transporten vanuit de VS in mesterijen die vuil zijn en waar de paarden geen schuilplaats hebben. In de winteris het er zo koud dat de veulens regelmatig dood vriezen. Op de mesterijen hoeft men zich niet aan Europese wetgeving te houden. Enkel in en om het slachthuis moet de behandeling van paarden aan Europese normen voldoen. De mesterijen direct naast het slachthuis, ook wel ‘tijdelijke holding pens’ genoemd, moeten wel voldoen aan de Europese wetten. Maar ook hier worden ernstige misstanden geconstateerd. Paarden staan in de vrieskou buiten zonder beschutting, ziek en met onbehandelde wonden.

Een opsomming van de aangetroffen misstanden in Canada:

  • Veulens worden geboren in de vrieskou en overlijden snel daarna.
  • Merries aborteren veulens in de extreem stress volle situatie en drachtige merries worden gewoon geslacht.
  • Dode dieren worden niet opgeruimd en liggen te rotten tussen de andere paarden.
  • Paarden worden ter plekke nog gebrandmerkt om hun identificatie in orde te maken.
  • Verwondingen worden niet behandeld.
  • Kreupele paarden en paarden met extreem lange hoeven worden niet snel geholpen.
  • De grond is bedolven onder bevroren mest.

Deze vreselijke situatie moet stoppen. Wij roepen importeurs, groothandels en supermarkten daarom op om de controles en handhaving van dierenwelzijnseisen van paarden in Zuid-Amerika en Canada veel serieuzer te nemen. Zolang niet zeker is dat paardenvlees afkomstig uit deze landen wel voldoet aan de Europese dierenwelzijn eisen, eisen wij een importstop van dit paardenvlees.  

Stuur ook mee een protestmail naar de importeurs, groothandels en supermarkten om dit paardenleed te stoppen!

In onderstaande video is te zien hoe hard de paarden in Canada jouw hulp nodig hebben. 

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht