Dit deden we in 2021 voor de katten!

kat op tak
Hartelijk dank voor je steun in 2021, ook namens de katten! 

Met behulp van jouw steun hebben we het afgelopen jaar weer veel kunnen betekenen voor raskatten. Dit zijn de belangrijkste successen van 2021!

Tweede Kamer wil handelsverbod kortsnuitige katten

Als deelnemer van Fairdog lobbyen we al enige tijd bij de politiek voor een import- en handelsverbod voor kortsnuitige huisdieren. Half december nam de Tweede Kamer een motie aan voor een onderzoek naar het verbieden van de handel in huisdieren met schadelijke uiterlijke kenmerken. Deze dieren mag je in Nederland niet fokken maar zolang ze nog wel gekocht en verkocht mogen worden, is die wet een wassen neus. Wij blijven strijden voor het handelsverbod en tot die tijd waarschuwen we consumenten voor de aanschaf van deze ongezonde dieren.

170 bedrijven maken geen reclames meer met kortsnuitige katten

Ook in 2021 informeren we adverteerders die kortsnuitige katten gebruiken in hun reclames over de nadelige gevolgen daarvan voor die dieren. Dit jaar beloven meer dan 170 bedrijven om geen reclames meer te maken met kortsnuitige Perzische katten en exotics. Onze dierenarts Kelly Kessen gaf zelfs een presentatie aan het internationale marketing en communicatie-team van IKEA om uit te leggen welke dieren zij beter niet en welke juist wel kunnen inzetten voor reclames.

NVWA waarschuwt foute fokkers

We hebben er lang voor moeten vechten maar de NVWA gaat dit jaar eindelijk aan de slag met onze handhavingsverzoeken voor fokkers van designer cats en kortsnuitige katten. Steeds meer fokkers stoppen daardoor met het fokken van deze ongezonde dieren. Eén van de fokkers krijgt bovendien een stevige waarschuwing van de NVWA. Het indienen van handhavingsverzoeken bij de NVWA blijft daarmee een belangrijk middel in de strijd tegen foute fokkers.

Universiteit Utrecht begint 2022 aan normen voor kattensnuiten

Dier&Recht heeft samen met Vrienden Voor Diergeneeskunde het budget ingezameld dat nodig is voor het opstellen van gezonde normen voor kattensnuiten. De Universiteit van Utrecht begint in januari 2022 met dit project. Dit zal uiteindelijk resulteren in strenge wettelijke eisen voor kattensnuiten waarmee de NVWA fokkers van katten kan controleren.

Bedankt voor je hulp!

Hartelijk dank voor je steun in 2021, ook namens de katten! We hopen dat de honden ook volgend jaar weer op jouw hulp kunnen rekenen. Ben je het eens met onze standpunten en wil je meer doen voor de dieren? Met een donatie draag je direct bij aan het werk van Dier&Recht. Als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van donaties, elk bedrag is meer dan welkom.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.