Tweede Kamer wil import- en handelsverbod voor stukgefokte huisdieren

stukgefokte huisdieren
In Nederland is het verboden om dieren te fokken met uiterlijke kenmerken die schadelijk kunnen zijn voor het dier. Ondanks dat verbod wordt er nog altijd volop gehandeld in deze dieren. Met een import- en handelsverbod komt er hopelijk snel een einde aan de constante aanvoer van dierenleed.

De Tweede Kamer vroeg de regering gisteren via een motie om een onderzoek naar een verbod op de import en handel in dieren met een schadelijk uiterlijk. Het gaat daarbij om honden en katten met extreem korte snuiten, te kleine schedels of afwijkingen in het skelet.

Fokverbod uitbreiden met import- en handelsverbod

De specifieke uiterlijke kenmerken waar deze dieren speciaal op worden gefokt, veroorzaken regelmatig ernstige aandoeningen. Zo zijn de dieren door hun te korte snuit vaak levenslang benauwd, kunnen ze pijnlijke oogziektes krijgen, gebitsproblemen en allerlei andere kwalen. In Nederland is het verboden om dieren te fokken met uiterlijke kenmerken die schadelijk kunnen zijn voor het dier. Dit geldt o.a. voor de mopshond en Franse bulldog.

Ondanks dat verbod wordt er nog altijd volop gehandeld in deze dieren. Zij worden illegaal gefokt in Nederland of geïmporteerd uit het buitenland. Dierenartsen worden nog dagelijks geconfronteerd met honden en katten die ernstig lijden onder het extreme uiterlijk dat bij veel mensen nog steeds erg populair is.

Veel steun voor de motie

De motie van Wassenberg (PvdD), Van Campen (VVD) en Boswijk (CDA) is door de Tweede Kamer aangenomen. Het wordt toegejuicht door een brede coalitie van dierenartsen en dierenbeschermingsorganisaties die samenwerken onder de naam Fairdog. Als onderdeel van Fairdog pleitte Dier&Recht eerder dit jaar al voor een import- en handelsverbod voor deze dieren.

Een einde aan de aanvoer van dierenleed

Kortsnuitige honden en katten hebben onnatuurlijke kenmerken omdat ze doelbewust zijn doorgefokt op die eigenschappen. Veel van deze dieren kunnen zich niet op natuurlijke wijze voortplanten. Door hun extreme uiterlijk lijden zij vaak onder tal van chronische gezondheidsproblemen zoals levenslange benauwdheid, hoofdpijn en oogziektes. Het is niet voor niets dat het fokken van deze dieren in Nederland is verboden. Maar dat fokverbod helpt niet zolang er nog volop gehandeld wordt in deze zieke dieren. Met een import- en handelsverbod kunnen we hopelijk snel een einde maken aan die constante aanvoer van dierenleed.

Op de hoogte blijven van onze strijd voor gezonde honden en katten? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.