Dier&Recht geeft presentatie bij IKEA: verantwoord adverteren met honden en katten

Deze mopshond zal niet meer in reclames van IKEA te zien zijn
Kortsnuitige honden en katten zoals de mopshond en de Perzische kat, worden vanwege gezondheidsproblemen niet meer gebruikt in advertenties van IKEA

Enige tijd geleden namen we contact op met IKEA om ze te informeren over de vele gezondheidsproblemen van de huisdieren die zij gebruikten in hun reclames. We legden uit dat dit soort advertenties sterk bijdragen aan de vraag naar deze zieke dieren. IKEA maakt serieus werk van maatschappelijk verantwoord ondernemen en vroeg ons om advies. Dier&Recht gaf uitleg via een presentatie over het verantwoord gebruik van huisdieren in reclames.

Ban op kortsnuiten in reclames

IKEA zal vanaf 2021 wereldwijd niet meer adverteren met kortsnuitige dieren. Maar welke honden en katten kunnen ze dan nog wel vertonen in hun reclames? Om antwoord te geven op die vraag, gaven we een presentatie aan hun internationale marketing- en communicatieteam.

Schadelijke uiterlijke kenmerken: meer dan alleen een korte snuit

In de presentatie kwamen naast de korte snuiten ook tal van andere schadelijke kenmerken aan bod. Zo veroorzaken de overdreven plooien van de shar-pei veel gezondheidsproblemen, zoals naar binnen gevouwen oogleden. Pups van dit ras hebben bijna standaard een operatie nodig om hun ogen open te houden.

Kaalheid, korte poten en lange ruggen

En er zijn nog veel meer extreme uiterlijke kenmerken die schadelijk zijn voor de gezondheid van huisdieren. Kale dieren verbranden gemakkelijk in de zon en missen hun vacht en snorharen voor waarneming en communicatie. Honden met een extreem lange rug - zoals teckels - krijgen sneller een hernia met alle rugpijn van dien. En korte poten - zoals bij de bassethound - zorgen voor veel gewrichtsproblemen en pijn.

Alleen reclames met gezonde dieren

Dieren die lijden onder het extreme uiterlijk waar ze bewust op worden gefokt, horen niet thuis in reclames die hun populariteit alleen maar vergroten. Bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen, adverteren alleen met gezonde dieren.

Twijfel over een advertentie – vraag ons om advies

Wil je net als IKEA maatschappelijk verantwoord adverteren, en twijfel je over het inzetten van een bepaald dier? Stuur ons gerust een mail, we denken graag mee!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.