Nóg een fokker gestopt met fokken van bambino sphynxen

Bambino sphynx: designer cat - kaal en met korte poten
Sinds april 2019 zijn er duidelijke normen en is het uitdrukkelijk verboden bambino sphynxen – naakte katten met korte poten – te fokken. Toch gaan sommige fokkers door.

Goed nieuws! Na inspectie door de NVWA naar aanleiding van een handhavingsverzoek van Dier&Recht, blijkt dat een fokker van bambino sphynxen is gestopt met het fokken van deze mismaakte katten.

Verbod op het fokken van bambino sphynxen

Al sinds juni 2014 is het volgens de wet verboden katten te fokken die lijden onder hun uiterlijk. Omdat specifieke regels ontbraken, was het moeilijk om het verbod te handhaven. Sinds april 2019 zijn er duidelijke normen en is het uitdrukkelijk verboden bambino sphynxen – naakte katten met korte poten – te fokken. Toch gingen sommige fokkers door.

Begin 2020 diende Dier&Recht bij de NVWA een verzoek in om bij een fokker te handhaven die in december 2019 nog bambino sphynxen fokte.

NVWA op inspectie bij fokker

Vanwege de pandemie werden inspecties uitgesteld, maar in juni 2021 is de NVWA bij de fokker gaan kijken. En wat blijkt: hij is gestopt met het fokken van deze katten. De fokker heeft alle fokdieren laten castreren en een ander huis voor ze gezocht.

Handhavingsverzoeken helpen

Wij dienen regelmatig handhavingsverzoeken in tegen fokkers die de wet overtreden. Hiermee boeken we steeds opnieuw resultaat. Er stopte al eerder een fokker nadat deze door de NVWA op de vingers was getikt naar aanleiding van een handhavingsverzoek van Dier&Recht.

Wil je op de hoogte blijven van onze acties voor de katten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.